Poslodavci, vrijeme je nagrađivanja radnika. Ovo trebate znati o poreznom tretmanu

Autor: Filip Jelić , 18. prosinac 2013. u 08:00
Thinkstock

Prigodne nagrade mogu se isplatiti u neoporezivoj svoti do 2.500,00 kuna godišnje (u novcu ili u naravi) .

U ovo prigodno predblagdansko vrijeme želimo vas podsjetiti na prava vaših djelatnika koja se odnose na prigodne nagrade kao što su božičnica, dar u naravi ili darovi za djecu. Posebno ćemo vam skrenuti pozornost na kolektivne ugovore kojima je propisana obveza isplata spomenutih nagrada.

Ukoliko ste tokom cijele godine dobro poslovali te poslovnu godinu privodite kraju s izvrsnom likvidnošću, a vaši su djelatnici tome dodatno pridonijeli, nema razloga da ih ne nagradite prigodnim nagradama koje su ujedno i njihova materijalna prava. Prigodne nagrade mogu se isplatiti u neoporezivoj svoti do 2.500,00 kuna godišnje (u novcu ili u naravi) . Pritom posebno obratite pažnju jeste li možda zaposlenicima već isplaćivali regres za godišnji odmor ili ih možda nagradili u vrijeme Uskrsa. Na svotu koja prelazi 2.500,00 kuna po zaposleniku obvezni ste obračunati pripadajuće poreze i doprinose.

Jedini uvjet za isplatu prigodnih nagrada koji mora biti zadovoljen jest da je osoba koju se daruje zaista zaposlenik Vašeg Društva, bez obzira da li je na bolovanju, roditeljskom dopustu, godišnjem odmoru ili je pak kod poslodavca radio samo dio godine. Osim spomenutog iznosa svojim djelatnicima možete pokloniti i dar u naravi u vrijednosti do 400,00 kn ( s uključenim PDV-om) te dar za dijete u vrijednosti do 600,00 kn. Navedena prava nisu izričito propisana Zakonom već se ona ostvaruju na temelju Ugovora o radu, pravilnika o radu ili odlukom poslodavca. Ipak, u određenim granama gospodarstva postoje Kolektivni ugovori koji propisuju obveze poslodavca, a koje se odnose na neke od prigodnih nagrada.

Kolektivnim ugovorom u ugostiteljstvu pripisano je da poslodavac može utvrditi pravo djelatnika na isplatu prigodnih nagrada (Čl.35.), ali i da je dužan jednom godišnje djelatniku koji je nositelj zdravstvenog osiguranja djeteta osigurati prigodan dar za dijete ili isplatiti dar u novcu (Čl.46.).

Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo uređeno je da poslodavac može jednom godišnje djelatniku osigurati dar za dijete u visini do 400,00 kn dok svaki djelatnik ima pravo na dar u naravi do 400,00 kuna godišnje. 

Kolektivni ugovor za djelatnost drvne i papirne industrije propisuje da će poslodavac djelatniku isplatiti prigodne nagrade do svote neoporezivog dohotka prema poreznim stopama. Isti ugovor propisuje i da se poslodavac može osloboditi navedene obveze ukoliko tako dogovori sa internim ili granskim sindikatom.

Navedeni kolektivni ugovori odlukom o proširenju nadležnog Ministarstva prošireni su na sve poslodavce i djelatnike u određenoj grani, tj. i na one koji nisu direktno pristupili sklapanju kolektivnog ugovora.

Eto, imate još malo vremena da dobro razmislite čime ćete nagraditi svoje zaposlenike u ovo blagdansko vrijeme. 

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum.

Komentirajte prvi

New Report

Close