U ovim slučajevima poslodavac vam je obvezan isplatiti božićnicu

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

S blagdanskim raspoloženjem, neizbježnim blagdanskim marketingom obvezno dolazi i pitanje: Hoćete li dobiti božićnicu?

S blagdanskim raspoloženjem, neizbježnim blagdanskim marketingom i svime što pripada božićnom ugođaju, obvezno dolazi i pitanje: Hoćete li dobiti božićnicu?

Zaposlenici privatnih tvrtki često ne znaju do zadnjeg trenutka hoće li im poslodavac isplatiti „dodatan novac za Božić“. Najčešće ne znaju ni je li „božićnica“dobra volja poslodavca ili zakonska obveza. Ako ćemo otići malo dalje, postalo je i dvojbeno je li poslodavac uopće u mogućnosti isplatiti ju.

Pravo radnika na „božićnicu“ putem isplate prigodne nagrade od strane poslodavca nije utvrđena zakonom, već se zasebno utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu odnosno pojedinačnom odlukom poslodavca. Obveza isplate „božićnice“ zaposlenicima postoji samo ako je to utvrđeno nekim od prethodno navedenih slučajeva.

Poslodavac, dakle, ako ne postoji konkretna obveza, može i ne mora  isplatiti radnicima prigodnu nagradu, s tim da se „božićnica“ tretira kao neoporezivi primitak radnika za iznos do 2.500 kuna godišnje.

Naravno, poslodavac može na ime prigodne nagrade („božićnica“) isplatiti veći iznos od 2.500 kuna, no isplaćeno preko navedenog se tretira kao plaća radnika.

Kako smo već utvrdili, neoporezivanje iznosa ne nalaže obvezu poslodavcu da prigodnu nagradu mora isplatiti, nego samo blagodat neoporezivanja kako bi  radnici osjetili financijsku potporu u vrijeme kada im je najpotrebnije.

Praksa je, ako je obveza isplate utvrđena, da se odredi paušalni, neoporezivi iznos, za sve djelatnike u istom iznosu, ili se iznos „božićnice“ veže uz osnovicu za obračun plaće. Ako se iznos božićnice veže uz osnovicu za obračun plaće, radnici koji rade puno radno vrijeme dobiti će veći iznos božićnice od onih koji rade nepuno radno vrijeme, jer im je osnovica za obračun plaće niža, a ako se iznos božićnice ne veže za osnovicu, svi će djelatnici dobiti isti iznos božićnice, neovisno o tome rade li puno ili nepuno radno vrijeme.

Naputak za osobe koje primaju plaću, ali je pod ovrhom sukladno Ovršnom zakonu:

„Božićnica“ nije  predmet izuzimanja od ovrhe, pa ako se isplata božićnice veže uz osnovicu za obračun plaće bit će djelomično zaplijenjena, ako postoji otvoreni zaštićeni podračun ovršenika.

 

Komentari (5)
 • Pero7
  Pero7 20:44 15.12.2013.

  28 posto Hrvata financira sve ostale:

  Porezni obveznici su najugroženija manjina

  28 posto Hrvata financira sve ostale: Porezni obveznici su najugroženija manjina

  AKO STE porezni obveznik u Hrvatskoj, odnosno ne primate plaću iz državnog proračuna već radite za privatnika (ili ste sami privatnik), dajem vam na znanje sljedeće

  Da ste pripadnik manjinske skupine građana.
  Poreznih obveznika u Hrvatskoj je manje od milijun, a stanovnika je 4,3 milijuna.
  Od 3,7 milijuna glasača samo je 28% poreznih obveznika.
  Ostatak od 72% glasača svoje prihode bazira na državnom proračunu odnosno na novcu kojeg država oporezuje poreznim obveznicima i daje njima.
  Oni se nazivaju porezni konzumenti.
  Porezni konzumenti su predstavnici Vlade RH, saborski zastupnici, birokrati, javnosektoraši, primatelji poticaja iz državnog proračuna (kronisti, nevladine organizacije itd.) i mnogi drugi.
  Porezni konzumenti pišu zakone!
  Odbor za Ustav RH je na prijedlog sindikata i “nevladinih” organizacija predložio zabranu referenduma koji se odnose na pitanja o državnom proračunu i porezima
  Sabor je u petak podržao prijedlog Odbora za Ustav RH (točka 5.)
  U Ustav će se ugraditi zabrana referenduma o porezima

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/28-posto-hrvata-financira-sve-ostale-porezni-obveznici-su-najugrozenija-manjina/716628.aspx [index.hr]

 • Rasim
  Rasim 15:37 15.12.2013.

  Ja u svim tvrtkama svim zaposlenima odobrim isplatu minimuma od 2500 kuna upravo jer je to neoporezivo i svi moji radnici upravo to i očekuju.
  Članak je dobar i ima jasnu poruku.
  Bitno je i to da se iz članka vidi da se neoporezivi iznos nije promijenio.
  Pohvala autoru.

 • Funky
  Funky 14:23 15.12.2013.

  ovaj naslov je za vladinu demagogiju godine!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!