Oprezno s PDV-om kod odobravanja popusta

Autor: Mazars Cinotti , 24. siječanj 2015. u 15:18
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Odobravanje popusta je svakodnevni dio poslovanja, pogotovo krajem određenih razdoblja.

Odobravanje popusta je svakodnevni dio poslovanja, pogotovo krajem određenih razdoblja poduzetnici nerijetko odobravaju popuste svojim kupcima. U takvim situacijama dolazi i do naknadne promjene porezne osnovice sa aspekta PDV-a te poduzetnici moraju biti oprezni kako umanjuju svoju obvezu za PDV u takvim slučajevima.

Naime, postoji opasnost da uslijed nepribavljanja adekvatne dokumentacije za dana odobrenja nepotrebno plate više iznose PDV-a.

Zakonsko uređenje

Zakonske odredbe o PDV-u (čl. 33. st. 7. Zakona) su definirale da ako se porezna osnovica naknadno promijeni zbog opoziva, različitih vrsta popusta ili nemogućnosti naplate, tada porezni obveznik koji je isporučio dobra ili obavio uslugu može ispraviti iznos PDV-a ako porezni obveznik kome su isporučena dobra ili obavljene usluge ispravi odbitak pretporeza i o tome pisano izvijesti isporučitelja.

Drugim riječima, da bi izdavatelj računa smanjio PDV po odobrenim popustima mora raspolagati pisanom obavijesti o tome da je njegov kupac smanjio pravo na pretporez. Ukoliko poduzetnici ne raspolažu ovim pisanim dokazima, postoji realan rizik da im Porezna uprava u eventualnom nadzoru ospori smanjeni iznos obveze za PDV po izdanim odobrenjima.

Nadalje, ovi ispravci porezne osnovice se moraju obaviti u obračunskom razdoblju u kojem je promijenjena porezna osnovica.

Popusti dani kupcu koji ne može odbiti pretporez i krajnjim potrošačima

Specifična pravila se primjenjuju kada je kupac porezni obveznik koji nema pravo na odbitak pretporeza, kao i kod isporuka krajnjem potrošaču.

Ukoliko se radi o isporukama poreznom obvezniku koji nema pravo na odbitak pretporeza, porezna osnovica može se umanjiti zbog različitih vrsta popusta ako isporučitelj primi izjavu da primatelj nema pravo na odbitak pretporeza i ima dokaz o povratu dijela prodajne cijene.

Slična pravila se primjenjuju i kod prodaje krajnjem potrošaču, kada porezni obveznik za smanjenje obveze za PDV zbog popusta također mora raspolagati dokazom o povratu dijela prodajne cijene.

Primjerice, Ivo Ivić kao fizička osoba je krenuo u izradu urbane vile i nakon višemjesečne izgradnje, kupio je materijala u vrijednosti 100.000 kuna od društva A d.o.o. i ostvario uvjete za popust od 5.000 kuna.

Kako bi A d.o.o. ispravno napravilo smanjenje porezne osnovice, dužno je osigurati dokumentaciju koja ukazuje na povrat dijela prodajne cijene od Ivića te na temelju toga smanjiti obvezu za PDV.

Iako zakonskim odredbama nije propisano što se točno smatra dokazom o povratu dijela prodajne cijene, smatramo da kao takva dokumentacija može poslužiti uplatnica (ili bankovni izvod) iz kojega je vidljivo plaćanje društva A d.o.o. prema Iviću, odnosno povrat iznosa od 5.000 kuna.

Zaključak

Ukoliko planirate odobriti vaše kupce pripazite da svakako prikupite adekvatnu dokumentaciju koja dokazuje Vaše pravo na smanjenje obveze za PDV.

U suprotnom, osim danih popusta svojim kupcima, riskirate da ćete morati dati dodatne iznos PDV-a Poreznoj upravi u budućnosti.  

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close