MBA uvijek donosi prednost ispred ostalih

Autor: Antonela Zečević , 15. veljača 2011. u 22:00

Na MBA studijima uči se praktično rješavanje problema

Prema uzoru na one u ekonomski razvijenijim društvima sve više domaćih menadžera odlučuje pohađati MBA studije. Razlozi zbog kojih se odlučuju na taj korak nalaze se općenito u ulaganju u sebe, u praktičnom učenju rješavanja problema jer se ispiti najčešće polažu tako da se rješavaju stvarni poslovni slučajevi u ograničenom roku, ali i u “networkingu”.

Unatrag nekoliko godina upravo se zbog toga proširila ponuda MBA studija u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. Jedan od najpoželjnijih MBA studija nudi Međunarodna diplomska škola za poslovno upravljanje Zagreb (International Graduate Business School Zagreb – IGBS Zagreb) koja svoj MBA izvodi u suradnji s Kelley School of Business sa Sveučilišta u Indiani i koja je jedna od 20 najboljih poslovnih škola u SAD-u prema rangiranju Bloomberg Business Weeka. “Riječ je o općem MBA programu, završetkom kojeg polaznici stječu zaokruženu cjelinu znanja i vještina iz područja računovodstva, ekonomije, menadžmenta, ljudskih resursa, etike i prava, financija, marketinga, poduzetništva i poslovne strategije, s naglaskom na primjenu na globalnom tržištu”, objasnio je Zlatan Fröhlich, dekan IGBS-a. Program traje tri semestra, a predavanja za svaki kolegij u programu se odvijaju u intenzivnim dvotjednim modulima. Cjelokupna školarina iznosi 16.500 eura plativo u ratama, odnosno 15.500 eura za avansno plaćanje. Kvalitetu IGBS-ova MBA studija potvrđuje i popis polaznika. Naime, do sada su, među ostalim, dolazili iz Zabe, PBZ-a, RBA, Erste banke, HPB-a, Plive, Pfizera, The Regent Esplanadea, SAP-a, Vipneta, Ine, OMV-a, Geofota, Coca-Cole, Jamnice, Hrvatske udruge poslodavaca te AmChama.

Cilja se na mlade talente
Polaznici MBA studija koji žele steći znanja iz područja menadžerskih komunikacija, financiranja poslovnih projekata, međukulturalne suradnje te lobiranja i upravljanja promjenama, koja predstavljaju važne europske poslovne komponente, odlučuju se za Vernov studij. “U svojoj ponudi imamo Vern/UBI međunarodni MBA studij koji se provodi u suradnji s United Business Institutesom iz Bruxellesa, a studenti završetkom studija stječu dvije diplome: Vernovu diplomu specijalista struke i MBA diplomu koju zajednički izdaju UBI i Vern”, ističe Kristijan Pakšec, Vernov izvršni direktor Odjela za komunikacije. Dodaje da MBA traje jedan semestar jer je koncipiran kao nadogradnja specijalističkih diplomskih studija te da ga većinom upisuju Vernovi studenti koji žele nastaviti školovanje. Vrhunsku edukaciju menadžera u obliku MBA studija nudi i Cotrugli Business School, poslovna škola s međunarodno priznatim MBA programima. “Programe smo koncipirali sukladno potrebama različitih razina menadžmenta. Tako nudimo MBA za niži menadžment, program EMBA namijenjen je srednjem i višem menadžmentu te CEMBA studij čiji su polaznici predsjednici i članovi uprava”, objasnio je dekan CBS Jyoti Gupta, svjetski financijski stručnjak, konzultant Svjetske banke i Europske komisije te predavač na brojnim poslovnim školama diljem svijeta od Indije, Kine do Francuske i Hrvatske. Ciljna grupa MBA programa su mladi talenti s minimalno tri godine poslovnog iskustva. Program se održava na različitim lokacijama u regiji gdje Cotrugli posluje, dakle u Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Struktura programa je potpuno kompatibilna sa stalnim radnim odnosom, a njegova cijena je 12.000 eura bez PDV-a.

Program traje jednu i pol godinu. Program Executive MBA (EMBA) baziran je na razvoju liderskih kompetencija polaznika, a traje dvije godine. Cijena EMBA programa iznosi 18.000 eura bez PDV-a. Najekskluzivniji Cotrugli program je Chief Executive MBA (CEMBA), namijenjen top-menadžmentu, dok se međunarodni segment ovog programa odvija u suradnji sa svjetskim poslovnim školama koje su ujedno i partneri na ovom programu. Cijena iznosi 37.000 eura bez PDV-a. MBA program s devet različitih smjerova nudi Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM). “Onima koji žele obnoviti ili razviti znanja i vještine potrebne za uspjeh u modernom gospodarstvu nudimo smjerove Management, Marketing, Računovodstvo i reviziju, Financije i bankarstvo, Financije i računovodstvo, Kvantitativne financije, Management ljudskih potencijala te Management informacijskih sustava za koje školarina iznosi 7500 eura. General MBA program, koji kreće od jeseni, omogućuje studentu veću fleksibilnost te školarina za njega iznosi 9000 eura”, kazala je prodekanica diplomske škole ZŠEM-a Maja Martinović. MBA program traje godinu dana te nosi 60 ECTS bodova.

Dolaze iz cijele Europe
Jedan od najpopularnijih MBA studija koji nudi tri Executive MBA programa jest na IEDC-Bled School of Management. “Polaznici mogu birati između jednogodišnjeg Executive MBA koji stoji 23.000 eura, dvogodišnjeg Executive MBA od 28.500 eura ili onog za predsjednike uprava od 34.000 eura u trajanju od tri”, objasnila je Danica Purg, predsjednica IEDC-Bled School of Management. Većina IEDC MBA polaznika dolazi iz srednje i istočne Europe, međutim sve veći broj sudionika dolazi iz drugih dijelova Europe i svijeta, pa se tako u trenutačnoj generaciji nalaze 44 sudionika iz 14 zemalja. Polaznici IEDC MBA uče od profesora iz najboljih poslovnih škola u svijetu obrazovanih na Harvardu, Stanfordu, IMD-u, INSEAD-u, London School of Economicsu, Case Westernu, Amsterdam Universityju, ali i više od 50 renomiranih gostujućih profesora, od kojih mnogi dolaze iz najboljih europskih i sjevernoameričkih poslovnih škola, ali i drugih institucija iz oko 30 zemalja.

Naš MBA studij razvijamo u suradnji s UBI-jem iz Bruxellesa
Kristijan Pakšec , Vern

Studij za predsjednike uprava traje tri godine i stoji 34.000 eura
Danica Purg, IEDC Bled

Program General MBA omogućuje studentu veću fleksibilnost
Maja Martinović ZŠEM

Programe smo koncipirali sukladno potrebama menadžera
Jyoti Gupta, Cotrugli

Komentari (1)
Pogledajte sve

***

New Report

Close