Fiskalni prekršaji: Kazne do 500.000 kuna

Autor: Antonio Prtenjača , 29. siječanj 2013. u 20:30
Oni koji nemaju internetsku vezu moraju to dokazati/FOTOLIA

Jedna od osnova u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom je izdavanje računa, koji ne samo da mora biti izdan nego je propisan i sadržaj računa.

Ovih dana smo svjedočili raznim pričama ugostitelja koje su se mahom odnosile na kazne koje su dobivali u prvim danima provođenja fiskalizacije. Bilo je tu svega; od pečačenja lokala, preko ignoriranja obveze uvođenja blagajni do onih koji su prošli neokrznuto.

Izdavanje računa
Sada je prilično jasna stvar kako je Vlada čvrsto odlučila uvesti financijsku disciplinu. Ta "disciplina" je dobila ime fiskalizacija, represivne mjere i visine novčanih kazni su najbolji pokazatelj da ovog puta neće biti mjesta neposluhu jer su kazne drakonske. Jedna od osnova u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom je izdavanje računa, koji ne samo da mora biti izdan nego je propisan i sadržaj računa. Svaki račun mora sadržavati; točno vrijeme izdavanja, oznaku operatera odnosno osobe koja izdaje račun na naplatnom uređaju,oznaku načina plaćanja računa, jedinstveni identifikator računa (popularno JIR), te zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije. Obveznik ga je dužan izdati bez obzira na koji način obavlja naplatu. Za neposluh je kazna drakonska; od 10.000 kuna, pa sve do 500.000 kuna, a "junaštva" po pitanju neizdavanja računa mogu biti pogubna, pri čemu može biti kažnjena i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu do 50.000 kuna. Prethodno navedeno neće stvarati problem onima koji su do sada uredno obavljali svoje obveze, baš suprotno, bit će prednost pred nelojalnom konkurencijom.Ništa manja, dakle od 10.000 do 500.000 kuna, nije kazna ako namjerno ne dostavite potpune podatke o svim poslovnim prostorima u kojima se obavlja djelatnost. Hrvatska nije cijela premrežena internetom i dokazano je kako postoje područja na kojima nema interneta. Samim time, provedba zamišljene fiskalizacije se onemogućava. Taj sporni detalj je prepoznao i Zakon koji propisuje da ukoliko se u određenom poslovnom prostoru ne može putem interneta ostvariti veza fiskalne blagajne sa poreznom upravom, potrebno je to i dokazati.

Nepredviđene situacije
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) je agencija koja izdaje potvrdu o nemogućnosti uspostavljanja veze za razmjenu podataka s poreznom upravom. Ta potvrda je adekvatan dokaz, i vrijedi godinu dana. Ukoliko niste ishodili potvrdu, raspon kazni je predviđen do pola milijuna kuna. U poslovanju su mogući svakakvi scenariji na koje se ne može utjecati, pa je tako moguć kvar uređaja koji izdaje račune, moguć je nestanak struje ili jednostavno prekid internet veze. To su situacije na koje se ne može utjecati, i toga su svjesni svi. Zakon stoga predviđa i pravila ponašanja za takve slučajeve.

Bez neposluha građana

Kazna za kupce

Bitno je spomenuti da se u izrađivanju ovog Zakona nisu samo propisivale novčane kažne za obveznike fiskalizacije, nego i za neposluh kupaca. Naime, ukoliko ne uzmete račun koji vam je izdan, a nađete se u vrijeme inspekcije u poslovnom prostoru, službena osoba ima ovlast zatražiti vas da izdani račun pokažete. Ukoliko odbijete, smatrat će se da račun nemate, a ukoliko račun stvarno niste ni zadržali možete dobiti novčanu kaznu od 200 do 2000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close