Kako pravilno ispuniti PDV obrazac

Autor: Antonio Prtenjača , 26. lipanj 2013. u 11:25
Thinkstock

U nastavku donosimo čitateljima portala Poslovni.hr pročišćene upute porezne uprave vezano za popunjavanje PDV obrasca , te PDV obrazac koji možete, naravno, besplatno preuzeti. Osim toga, objavit ćemo i pročišćene upute za ispunjavanje obrasca PDV-S , te upute za ispunjavanje obrasca ZP.

Tekst obradio: Antonio Prtenjača; Mail: info@poreznaklinika.com

U nastavku donosimo čitateljima portala Poslovni.hr pročišćene upute porezne uprave vezano za popunjavanje PDV obrasca , te PDV obrazac koji možete, naravno, besplatno preuzeti. Osim toga, objavit ćemo i pročišćene upute za ispunjavanje obrasca PDV-S , te upute za ispunjavanje obrasca ZP.

UPUTA ZA POLJE 1

U PRVOM polju se prikazuju podaci o obavljenim transakcijama u obračunskom razdoblju koje NE PODLIJEŽU  oporezivanju te transakcijama koje su oOSLOBOĐENE PDV-a.

POLJE 1.1. ->Prikazuju se podaci iz stupca 7 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim isporukama dobara i usluga u tuzemstvu kod kojih dolazi do prijenosa porezne obveze na poreznog obveznika primatelja isporuke, odnosno za koje je porezni obveznik primatelj isporuke obvezan platiti PDV u skladu s člankom 75. stavkom 3. Zakona o PDV-u.

POLJE 1.2. -> Prikazuju se podaci iz stupca 8 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim isporukama dobara iz članka 13. stavka 3. i 4. Zakona o PDV-u koja preveze ili otpremi porezni obveznik isporučitelj ili druga osoba za njegov račun iz Republike Hrvatske u drugu državu članicu u kojoj je nastala obveza za obračun PDV-a jer je porezni obveznik isporučitelj prešao prag isporuke koji je propisala ta država članica ili je odustao od praga isporuke u toj državi članici.

POLJE 1.3. ->Prikazuju se podaci iz stupca 9 Knjige I-RA , odnosno upisuju se podaci o isporukama dobara unutar Europske unije iz članka 41. stavka 1. Zakona o PDV-u, odnosno podaci o oslobođenim isporukama dobara poreznim obveznicima registriranima za potrebe PDV-a u drugim državama članicama. Također se upisuju podaci o isporukama u okviru trostranog posla iz članka 10. Zakona o PDV-u, zatim isporuke iz članka 7. stavka 5. Zakona o PDV-u, odnosno premještanje dobara koja su dio poslovne imovine poreznog obveznika koje obavi porezni obveznik, a što se smatra isporukom dobara u druge države članice Europske unije.

Također, u polje 1.3. upisuju se i vrijednost isporuke dobara u druge države članice EU u okviru carinskih postupaka 42 i 63 odnosno vrijednost oslobođene isporuke dobara u druge države članice, koja su iz treće zemlje uvezena u RH uz primjenu oslobođenja od plaćanja PDV-a.

Podaci o ovim isporukama iskazuju se i u Zbirnoj prijavi.

POLJE 1.4. -> Prikazuju se podaci iz stupca 10 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim uslugama iz članka 17. stavka 1. Zakona o PDV-u za koje je primatelj iz druge države članice EU obvezan obračunati i platiti PDV u svojoj državi članici u skladu s Direktivom 2006/112/EZ.

Podaci o ovim obavljenim uslugama iskazuju se i u Zbirnoj prijavi.

POLJE 1.5. ->Prikazuju se podaci iz stupca 11 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim uslugama iz članka 17. stavka 1. za koje je primatelj dobara obvezan obračunati i platiti PDV u skladu s Direktivom 2006/112/EZ. Podaci o ovim uslugama ne iskazuju se u Zbirnoj prijavi.

Ovdje se upisuju i podaci o obavljenim uslugama iz članka 19. do 25. Zakona o PDV-u.

POLJE 1.6. ->Prikazuju se podaci iz stupca 12 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim uslugama iz članka 13. stavka 10. Zakona o PDV-u odnosno o isporukama dobara koja se sastavljaju ili postavljaju, koje su obavljene u drugoj državi članici u kojoj nastaje obveza za obračun PDV-a.

POLJE 1.7. ->Na ovom rednom broju  prikazuju se podaci iz stupca 13 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim isporukama novih prijevoznih sredstava u druge države članice EU u smislu članka 41. stavka 1. točke b. Zakona o PDV-u.

POLJE 1.8. -> Prikazuju se podaci iz stupca 14 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenim isporukama u tuzemstvu koje su oslobođene PDV-a bez prava na odbitak pretporeza prema članku 39., 40. i 114. Zakona o PDV-u.

POLJE 1.9.-> Prikazuju se podaci iz stupca 15 Knjige I-RA, odnosno upisuju se podaci o obavljenom izvozu dobara u treće zemlje, te obavljene usluge prijevoza i sve druge otpremne usluge u vezi s izvozom dobara, koje su prema odredbama članka 45. stavka 1. Zakon o PDV-u oslobođene PDV-a s pravom na odbitak pretporeza.

POLJE 1.10 -> Prikazuju se podaci iz stupca 16 Knjige  I-RA, odnosno upisuju se podaci o isporukama iz članka 43.; 46.- 49.: 51.- 54.; i 56. Zakona o PDV-u koje su oslobođene PDV-a s pravom na odbitak pretporeza.

U ovom polju upisuju se i podaci o isporukama dobara na brodovima, u zrakoplovima i vlakovima iz članka 14. Zakona o PDV-u.

UPUTA ZA POLJE 2

U DRUGOM polju se prikazuju podaci o ukupno OBAVLJENIM OPOREZIVIM TRANSAKCIJAMA  i iznosima PDV-a.

POLJE 2.1. -> Prikazuju se podaci o svim izdanim računima, uključujući i isporuke dobara i usluga obavljene u neposlovne svrhe (izuzimanje dobara i usluga) iz članka 7. stavka 3. i članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u, te nezaračunanim isporukama oporezivim po stopi 5%. Pod ovom točkom iskazuju se podaci po svim izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene ili nisu, što znači da se tu unose podaci o obavljenim i zaračunanim isporukama kao i podaci o izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene.

Ovdje upisani podaci predstavljaju zbroj iznosa za to razdoblje iz stupaca 17, odnosno 18 Knjige I-RA za redovne isporuke iz članka 4. stavka 1. točke 1. i stavka 3. Zakona o PDV-u kao i podaci o nezaračunanim isporukama za koje porezni obveznik podatke osigurava na temelju urednih i vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava u svome knjigovodstvu ili izvanknjigovodstvenoj evidenciji.

 Ovdje se također upisuju i podaci o primljenim predujmovima.

POLJE 2.2. ->Prikazuju se podaci o svim izdanim računima, uključujući i isporuke dobara i usluga obavljene u nepoduzetničke svrhe (izuzimanje dobara i usluga) iz članka 7. stavka 3. i članka 8. stavka 3. Zakona o PDV-u, te nezaračunanim isporukama oporezivim po stopi 10%. Pod ovom točkom iskazuju se podaci po svim izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene ili nisu, što znači da se tu unose podaci o obavljenim i zaračunanim isporukama kao i podaci o izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene. Podaci koji se ovdje upisuju predstavljaju za to razdoblje zbroj iznosa iz stupaca 19, odnosno 20 Knjige I-RA za redovne isporuke iz članka 4. stavka 1. točke 1. i stavka 3. Zakona o PDV-u kao i podaci o nezaračunanim isporukama za koje obveznik podatke osigurava na temelju urednih knjigovodstvenih isprava.

 Ovdje se također upisuju i podaci o primljenim predujmovima.

POLJE 2.3. -> Prikazuju se podaci o svim izdanim računima, uključujući i isporuke dobara i usluga obavljene u nepoduzetničke svrhe (izuzimanje dobara i usluga) iz članka 7. stavka 3. i članka 8. stavka 3. Zakona, te nezaračunanim isporukama oporezivim po stopi 25%. Ovdje se prikazuju se podaci po svim izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene ili nisu, odnosno tu se unose podaci o obavljenim i zaračunanim isporukama, kao i podaci o izdanim računima bez obzira jesu li isporuke obavljene. Ovdje se upisuju i podaci o isporukama koje podliježu posebnom postupku oporezivanja marže, zatim podaci o posebnom postupku oporezivanja putničkih agencija, podaci o posebnom postupku za prodaju putem javne dražbe, te podaci o posebnom postupku oporezivanja investicijskog zlata ako je porezni obveznik primijenio redovni postupak oporezivanja. U posebnim postupcima kao porezna osnovica upisuje se samo ostvarena razlika u cijeni. Podaci koji se ovdje upisuju predstavljaju za to razdoblje zbroj iznosa iz stupaca 21, odnosno 22 Knjige I-RA za redovne isporuke, zatim zbroj iznosa iz stupaca 10 odnosno 11 iz Evidencije o prodanim dobrima na koja se primjenjuje posebni postupak oporezivanja marža (obrazac PDV-MI), kao i podaci o nezaračunanim isporukama za koje porezni obveznik podatke osigurava na temelju urednih  knjigovodstvenih isprava. Također u ovom polju se upisuju i podaci o primljenim predujmovima. Osim toga ovdje se upisuju podaci o iznosu poreza na dodanu vrijednost na vlastitu potrošnju na 30% odnosno 100% iznosa troška amortizacije za osobne automobile ili druga sredstva za osobni prijevoz poduzetnika, poslovodnih, rukovodnih i drugih zaposlenih koji obračunavaju i plaćaju poduzetnici koji su koristili pravo na odbitak pretporeza pri nabavi tih dobara nabavljenih do 31.12.2009. Obveznik podatke o takvom izračunu vlastite potrošnjeosigurava na temelju urednih knjigovodstvenih isprava.

 Ovdje se također upisuju i podaci o ranije obavljenim isporukama koje su bile oporezive po stopi 22% i 23%.

POLJE 2.4. -> Ovdje se prikazuju vrijednosti primljenih isporuka u tuzemstvu i pripadajućeg PDV-a kod kojih je došlo do prijenosa porezne obveze na primatelja isporuke, pa je primatelj obvezan prema članku 75. stavku 3. Zakona o PDV-u obračunati i platiti PDV.

POLJE 2.5. ->Prikazuju se vrijednosi stečenih dobara unutar Europske unije iz članka 4. stavka 1. točke 2., članka 7. stavka 3. i 4. i članka 9. stavka 4. Zakona o PDV-u i pripadajući iznos PDV-a na stjecanje iz drugih država članica što ga porezni obveznik obračuna po stopi 5%.

POLJE 2.6. -> Prikazuju se vrijednosti stečenih dobara unutar Europske unije iz članka 4. stavka 1. točke 2., članka 7. stavka 3. i 4. i članka 9. stavka 4. Zakona o PDV-u i pripadajući iznos PDV-a na stjecanje iz drugih država članica što ga porezni obveznik obračuna po stopi 10%.

POLJE 2.7. -> Prikazuju se vrijednosti stečenih dobara unutar Europske unije iz članka 4. stavka 1. točke 2., članka 7. stavka 3. i 4. i članka 9. stavka 4. Zakona o PDV-u i pripadajući iznos PDV-a na stjecanje iz drugih država članica što ga porezni obveznik obračuna po stopi 25%.

POLJE 2.8. -> Prikazuju se vrijednosti za primljene usluge iz druge države članice i iznos PDV-a po stopi 5% koji porezni obveznik primatelj treba obračunati i platiti u skladu s odredbama članka 75. stavka 1. točke 6. Zakona o PDV-u.

POLJE 2.9. ->Prikazuju se vrijednosti za primljene usluge iz druge države članice i iznos PDV-a po stopi 10% koji porezni obveznik primatelj treba obračunati i platiti u skladu s odredbama članka 75. stavka 1. točke 6. Zakona o PDV-u

POLJE 2.10. -> Prikazuju se vrijednosti za primljene usluge iz druge države članice i iznos PDV-a po stopi 25% koji porezni obveznik primatelj treba obračunati i platiti u skladu s odredbama članka 75. stavka 1. točke 6. Zakona o PDV-u

POLJE 2.11. ->Prikazuju se vrijednosti isporuka koje poreznom obvezniku obavi drugi porezni obveznik, a koji nema sjedište u RH, a za koju je porezni obveznik primatelj usluge obvezan obračunati i platiti PDV po stopi 10% u skladu s člankom 75. stavkom 2. Zakona o PDV-u.

POLJE 2.12. -> Prikazuje se vrijednost primljene isporuka koje poreznom obvezniku obavi porezni obveznik koji nema sjedište u Republici Hrvatskoj (porezni obveznici sa sjedištem u državama članicama Europske unije i u trećim zemljama), a za koju je porezni obveznik primatelj usluge obvezan obračunati i platiti PDV po stopi 25% u skladu s člankom 75. stavkom 2. Zakona o PDV-u.

POLJE 2.13. -> Ovdje se prikazuju naknadna oslobođenja od izvoza u okviru osobnog putničkog prometa, a isti se upisuju izevidencije PDV-F.

POLJE 2.14. -> Prikazuju se vrijednosti uvezenih dobara i obračunanom PDV-u pri uvozu u smislu članka 76. stavka 8. Zakona o PDV-u.

UPUTA ZA POLJE 3

U ovom polju se prikazuju ukupne vrijednosti primljenih isporuka i obračunani pretporez u primljenim isporukama dobara i usluga.

POLJE 3.1. -> Prikazuje se pretporez sadržan u primljenim računima od drugih poreznih obveznika za koje su izdani računi prema članku 79. i 80 Zakona o PDV-u, po kojima se može odbiti pretporez, odnosno prikazuju se podaci iz članka 58. stavka 1. Zakona o PDV-u.

Podaci koji se ovdje prikazuju predstavljaju zbroj stupaca 6, 7 i 8 (osnovica) i zbroj stupaca 11, 13 i 15 (pretporez) Knjige U-RA za redovne isporuke i za predujmove za pojedino obračunsko razdoblje. U slučaju kad porezni obveznik dijeli ulazni pretporez na dio koji može odbiti i dio koji ne može odbiti, tada u obrascu PDV iskazuje pripadajući dio porezne osnovice iz stupca 6, 7 i 8 Knjige U-RA.

 Ovdje se također prikazuju naknadni ispravci pretporeza koji se odnose na razdoblje u kojem se primjenjivala stopa PDV-a 22% ili 23%.

POLJE 3.2. -> Prikazuju se vrijednosti primljenih isporuka  i pretporez što ga je obveznik odnosno primatelj isporuke obračunao temeljem članka 75. stavka 3. Zakona o PDV-u.

POLJE 3.3. -> Prikazuju se podaci iz članka 58. stavka 3. Zakona o PDV-u, odnosno podaci o vrijednosti stečenih dobara unutar EU i iznosu PDV-a što ga je porezni obveznik primatelj obračunao na takvo stjecanje dobara.

POLJE 3.4. -> Prikazuju se podaci iz članka 58. stavka 2. Zakona o PDV-u, odnosno podaci o vrijednosti primljenih usluga od poreznih obveznika iz drugih država članica, kao i o iznosu PDV-a koji obveznik odnosno primatelj treba obračunati u skladu s člankom 75. stavkom 1. točkom 6. Zakona o PDV-u.

POLJE 3.5. -> Prikazuju se podaci iz članka 58. stavka 2. Zakona o PDV-u, odnosno podaci o vrijednosti primljenih dobara i usluga od poreznih obveznika koji nemaju sjedište u RH, kao i o iznosu PDV-a koji obveznik odnosno primatelj treba obračunati u skladu s člankom 75. stavkom 2. Zakona o PDV-u.

Također ovdje se prikazuju i podaci o iznosu PDV-a obračunanog u okviru trostranih poslova iz članka 10. stavka 4. Zakona o PDV-u.

POLJE 3.6. -> Prikazuju se podaci o vrijednosti uvezenih dobara i obračunanom iznosu PDV-a koji porezni obveznik može odbiti u skladu s člankom 58. stavkom 2. Zakona o PDV-u.

POLJE 3.7. -> Prikazuju se podaci o ispravcima odbitka pretporeza iz članka 63., 64. i 65. Zakona o PDV-u. Ako porezni obveznik ima podatak u ovom polju, obvezan je uz prijavu PDV-a priložiti obračun iz kojega je vidljiv ukupan pretporez, iskorišteno/neiskorišteno pravo na odbitak pretporeza i iznos smanjenja/povećanja pretporeza. Ako porezni obveznik prema obračunu prikaže obvezu poreza u obrascu u ovom polju prikazuje podatak s predznakom minus. Kad se radi o pravu na povrat dijela pretporeza tada se u obrascu u ovom polju prikazuje podatak s predznakom plus.

UPUTA ZA POLJE 4

Prikazuju se podaci  o obvezi PDV-a u obračunskom razdoblju za UPLATU ili za POVRAT.

 Ukoliko je PDV po obavljenim isporukama iz točke 2 veći od iznosa pretporeza u primljenim isporukama iz točke 3 ovoga obrasca iskazuje se obveza za uplatu ili ako je iznos pretporeza pod  točkom 3 veći od iznosa obveze iz točke 2 iskazuje se pravo na povrat PDV-a

UPUTA ZA POLJE 5

Prikazuju se podaci o neuplaćenom PDV-u do dana podnošenja prijave PDV-a po prethodnom obračunu odnosno podaci o pretplati PDV-a.

UPUTA ZA POLJE 6

Prikazuju se podaci o ukupnoj razlici PDV-a za uplatu odnosno povrat.

UPUTA ZA POLJE 7

Upisuje se postotak prava na odbitak pretporeza izračunanog na temelju isporuka prethodne kalendarske godine.

* IZVOR: JAVNA OBJAVA SREDIŠNJEG UREDA POREZNE UPRAVE NA SLUŽBENIM INTERNET STRANICAMA.

PDV obrazac možete preuzeti u privitku.

Komentirajte prvi

New Report

Close