9 stvari koje možete napraviti s mobitelom koji je za smeće

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2016. u 12:23
Foto: Thinkstock

Vaš polomljeni uređaj možda za vas više nema nikavu vrijednost, ali ako nije u jako lošem stanju, sigurno ga možete prodati za dijelove i dobiti pristojan iznos, samo je jedan od prijedloga.

U trenutku kada se odlučite riješiti vašeg mobilnog uređaja, razmislite. Može vam biti koristan čak i onda ako više uopće ne funkcionira.

1. Prodajte ga za dijelove

Vaš polomljeni uređaj možda za vas više nema nikavu vrijednost, ali ako nije u jako lošem stanju, sigurno ga možete prodati za dijelove i dobiti pristojan iznos. Najbolje je prodaju oglasiti na nekoj od  specijaliziranih stranica na internetu, piše cheatsheet.com.

2. Reciklirajte ga

Ako živite u većem mjestu, sigurno se može pronaći tvrtka koja se bavi reciklažom ili teleoprater od kojeg ste kupili uređaj, a koji će ga htjeti otkupiti. Novac u ovom slučaju nećete dobiti, ili minimalno, ali učinit ćete dobru stvar, piše N1.

3. Neka bude podsjetnik

Ako vam se često događa da vaš mobitel kratko traje jer završi razbijen, razmislite o ovoj opciji. Sačuvajte ga i stavite na mjesto na kojem će biti vidljiv, kako bi vas konstantno podsjećao da morate biti oprezniji s uređajima koji koštaju prilično puno.

4. Napravite test

Ako imate volje i afiniteta, i naravno ako kućište uređaja već nije sasvim stradalo, napravite test kojim ćete provjeriti koliko je telefon izdržljiv. Provjerite kako reagira na padove s različitih visina, a potom možete usporediti kakva mu je zaista otpornost u odnosu na ono što se navodi u deklaraciji. Neki proizvođači za određene modele garantiraju da mogu "preživjeti" pad do određene visine. Sve možete snimiti i kao potrošač opisano iskustvo podijeliti s drugim korisnicima na društvenim mrežama.

5. Pretvorite ga u novčanik

Ako ste kreativna osoba, a teško vam se odvojiti od vašeg pametnog telefona, možete ga, primjerice, pretvoriti u novčanik. Naravno, sve ovisi o modelu koji imate i stanju u kojem je, ali moguće je izvaditi sve da ostane samo kućište u koje ćete stavljati novac.

6. Mobitel za hitne situacije

Ako vam je uređaj razbijen, ali još uvijek funkcionira, možete ga sačuvati i koristiti i kada kupite novi – i to da vam uvijek bude pri ruci u hitnim situacijama. Može vam dobro doći u vikendici, automobilu, brodu, ali čak i u stanu.

7. Mobitel za lude noći

Ako imate već razbijen mobitel, a još uvijek funkcionira, može vam poslužiti u situacijama kada želite biti potpuno opušteni i kad ne želiti riskirati da vam se novi uništi ili da ga izgubite. Sve što trebate napraviti je prebaciti SIM karticu.

8. Pretvorite ga u mini server

Ako imate iPhone i više ga ne želite koristiti, a vi ste techno freak, pomoću dostupnih aplikacija, jedna o njih je iOS ServersMan, uređaj možete pretvoriti u pokretni mini server. On će vam omogućiti dostupnost datotekama i kad ste u pokretu.

9. Mobitel u Kintsugi stilu

Ako je zaslon vešeg uređaja napukunut, a on još uvijek radi, ne mora na otpad. Pogotovo ne ako ste umjetnička duša. Drevna japanska vještina Kintsugi poznata je po tome što prihvaća nesavršnosti a karakterizira je 'krpanje'. Ako tu vidite ljepotu, vaš mobitel nije smeće već unikat.

Komentirajte prvi

New Report

Close