3 najgore i najčešće greške u pregovorima o plaći te kako ih odmah ispraviti

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2019. u 09:30
Foto: Getty Images

Ako se ne znate zauzeti za sebe tijekom pregovora o plaći to može rezultirati znatnim gubitkom novca.

Najbolji način za rješavanje ovog delikatnog razgovora: Ostanite mirni, napravite mnogo dubokih udaha i razmislite prije nego što progovorite.

Usredotočite se na činjenice, a zatim ciljajte visoko, preporučila je Kathlyn Hart, trenerica financijskog osnaživanja i motivacijska govornica za Create & Cultivate, prenio je Business Insider.

Pregovaranje je poput ružne polusestre umrežavanja – to je nešto što trebamo znati kako se radi, ali to nije nešto što smo ikada učili u školi.

Pa što točno trebate znati kada je u pitanju pregovaranje o plaći? Ovdje su tri glavne stvari koje treba izbjegavati:

1. Postati obramben

Recimo da ste preuzeli više odgovornosti i prekovremeno radili više od svojih kolega u protekloj godini. Međutim, tijekom pregleda performansi vaš šef vas obavještava da ćete dobiti samo uobičajen bonus, od 3 posto.

Obliti će vas znoj i srce će vam željeti iskočiti zbog frustracije.

Što učiniti umjesto toga: Umjesto da ljutito odgovorite kako je to nepošteno, lijepo udahnite duboko i dopustite da zavlada tišina. Usporavanje razgovora umjesto skakanja da se odgovori stvorit će vam prostor da budete pažljivi u svom odgovoru umjesto da burno reagirate.

2. Prebrzo popustiti

Sada kada ste sebi dali trenutak za disanje, možete početi pripremati svoj odgovor.

Iako je prirodno brinuti se o tome – što će se dogoditi ako tražite više, ne dopustite da vas strah od odbijanja spriječi da dobijete ono što zaslužujete.

Pregovaranje je normalan i očekivan dio posla. Dok se vaš šef može potajno nadati da nećete nastaviti pregovarati, neće se uvrijediti ako to učinite (a ako se uvrijedi, možda je to važan znak na uzbunu kojeg bi trebali uzeti u obzir).

Što učiniti umjesto toga: Umjesto da brzo popustite, ponovno istaknite svoju vrijednost i ostvarite svoju cijenu. Na primjer: "Shvaćam da je proračun ograničen. Međutim, količina sati i napora koje sam uložio u tvrtku nadilazi standardna očekivanja i rezultate, ne mislite li tako?"

3. Ne ciljati dovoljno visoko

Konačno, kada govorimo o plaćama, prirodno je brinuti se da ako pređete granicu, ili ćete uvrijediti drugu stranu, izgubiti položaj ili izgledati pohlepni.

Međutim, ne biste trebali sniziti svoja očekivanja samo kako biste izgledali ugodnije za dogovor.

Ako počnete od "sigurnije" cifre radite posao za šefa i pregovarate protiv sebe i prije nego je uopće počeo razgovor.

Što učiniti umjesto toga: Usredotočite se na činjenice, a zatim ciljajte visoko.

Napravite istraživanje i razjasnite koji je raspon plaće oboje – i pošten i razuman.

Zatim, umjesto da snizite svoje standarde kako biste izgledali ugodnije za dogovor, počnite od vrha tog raspona.

Za gore navedeni primjer, ako je povećanje od 3 do 8% razumno, nemojte sniziti svoja očekivanja na sigurnih 5%. Umjesto toga ciljajte visoko i recite: "Stvarno sam se nadao da ću, s obzirom na rezultate koje sam ostvario u protekloj godini, dobiti barem povećanje od 8% Mislite li da bismo se mogli dogovoriti oko toga?”.

Zanimljivo je da ciljanjem više, zapravo dajete svom šefu psihološki osjećaj da je upravo ostvario “dogovor". Neka osjete slatki užitak dogovora, dok si vi omogućavate slatku nagradu veće plaće!

Pregovaranje ne mora biti zastrašujuće ili teško. Nitko vas neće zastupati na isti način na koji možete zagovarati sami sebe. Vi kontrolirate svoje financijsko blagostanje i znate vrijednost koju stvarate. Sada ga podijelite sa svijetom!

I što je najvažnije, podijelite ga sa svojim šefom kada zatražite sljedeću povišicu. Ova čudna i neugodna situacija trajat će samo nekoliko minuta, a može rezultirati podebljanjem vašeg bankovnog računa.

Komentirajte prvi

New Report

Close