Zdraviji život uz znatno manje režije

Autor: Marta Duić , 28. srpanj 2016. u 22:00
Dio kuće u Ljubljani ozelenjenjen je Knauf Insulation Urbanscape zelenim krovom

Jedna od prvih pasivnih tehnoloških gradnji u Europi doseže nove standarde učinkovitosti.

Neizbježna potreba za promjenom pristupa energetskoj učinkovitosti zgrada uvjetovala je odluku investitora da realiziraju projekt 'Eko srebrna kuća' u Ljubljani – jednu od prvih pasivnih tehnoloških gradnji u Europi. Kako kažu iz tvrtke Knauf Insulation, čiji brojni izolacijski proizvodi su ugrađeni na ovom objektu, pažljivim projektiranjem nastao je ovaj hvalevrijedan ekološki projekt. Inovativni pristup i visoka razina tehničkog znanja rezultirali su zdravim, humanim i naprednim načinom upravljanja boravkom u objektu i njegovoj okolici.

Na svojih 17 katova i ukupnoj neto korisnoj površini od 23.500 kvadratnih metara, Eko srebrna kuća doseže nove standarde energetske učinkovitosti stambene visokogradnje. Pasivna gradnja omogućuje prosječnu godišnju potrošnju stambenog dijela zgrade od samo 10 kWh/m2 toplinske energije. Tome je prvenstveno zaslužna Knauf Insulation toplinska izolacija od mineralne vune koja je korištena kod izolacije fasade, unutarnjih zidova i podzemne garaže, a 750 četvornih m krova ozelenjeno je Knauf Insulation Urbanscape zelenim krovom koji dodatno doprinosi ugodnom boravku u zgradi, a ujedno i filtrira oborinske vode koje se potom koriste za ispiranje sanitarnih čvorova.

Time će ova kuća uštedjeti znatnu količinu pitke vode koja se inače koristi za ispiranje toaleta. Eko srebrna kuća predstavlja veliki doprinos održivoj gradnji i demonstracija je energetski učinkovite gradnje koja kombinira 128 potpuno autonomnih pasivnih stambenih jedinica. Sve smještajne jedinice su opskrbljene modernim tehnologijama koje olakšavaju upravljanje objektom poput ugrađenog sustava za ventilaciju s povratom topline, mogućnosti dodatne funkcije hlađenja te ugrađene automatizirane kontrole pametnih instalacija.

Stanari mogu pratiti rad uređaja u kući na daljinu preko mobitela ili putem Interneta, imaju biometrijski senzor za otvaranje vrata na otisak prsta i optički priključak koji omogućuje povezivanje različitih operatora telekomunikacijskih usluga. Fasada s visokoizolacijskim materijalima od mineralne vune Knauf Insulation nudi topao dom s prosječnom potrošnjom energije za grijanje koja iznosi maksimalno 15kh/m? godišnje. Izolacijski materijali su prirodni i s niskom ugljičnom proizvodnjom koju je moguće reciklirati i do 90 posto. Bitan element Eko srebrne kuće je i smanjena emisija štetnih plinova – naime ova kuća ostvaruje cca 16kg/m? ugljičnog dioksida godišnje što je trećina u usporedbi s klasičnim stambenim objektima.

Eko srebrna kuća se po zakonskim propisima uvrštava su sam vrh energetskog razreda A. Kuća na krovu ima postavljenu fotonaponsku mikroelektranu s predviđenom proizvodnjom 34.300 kWh električne energije koja se šalje dalje u mrežu. Eko srebrna kuća je arhitektonski dizajnirana tako da stanari imaju i prostrane ozelenjene terase na kojima mogu uživati u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući toplinskoj izolaciji i zbog aktivne ventilacije u prostoru stambeni prostor može biti zatvoren jer se prostorije provjetravaju svježim zrakom, a pritom je buka izvana svedena na minimum. U kući se  živi zdravije zbog kontinuirane razmjene zraka i filtera koji uklanjaju neželjene bakterije. Naravno, ključna prednost su i niži troškovi režija.

Komentirajte prvi

New Report

Close