Većinu Hrvata sigurnost na internetu uopće ne zanima

Autor: Bernard Ivezić , 28. lipanj 2016. u 22:00
Građani nisu svjesni cyber opasnosti /FOTOLIA

Lozinke ne mijenja 2/3 građana, a 1/4 kad ih zaboravi.

Gotovo polovica Hrvata tvrdi da nikada nisu doživjeli da ih netko pokuša prevariti preko interneta, a gotovo 90 posto građana o sigurnosti na internetu razgovara ili saznaje tek kad im netko na to izrijekom ukaže.

Pokazalo je to istraživanje Hrvatske udruge banaka, koje je provedeno unazad dva mjeseca na uzorku od 610 građana. Zdenko Adrović, direktor HUB-a, kaže da istraživanje pokazuje da građani nisu svjesni potencijalnih opasnosti koje vrebaju s interneta. "Više od trećine građana tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica uopće ne razmišlja da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara", kaže Adrović koji je priznao da  on također lozinke mijenja jednom godišnje ili kad ih zaboravi.

Adrović dodaje da je samo manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu, pa tako 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima. Da u Hrvatskoj ima takozvanih phishing napada koji dolaze izvana ,upozorio je predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat. On kaže da su i u prošloj godini zabilježili takve slučajeve, a da dio građana prepoznaje važnost upoznavanja sa tom tematikom.

"Ohrabruje što 41 posto građana smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na internetu, ali s druge strane brine što samo 18 posto građana smatra da bi se o tome trebalo učiti u školama ili što tek 13 posto građana smatra da bi se o tome trebalo obrazovati na radnom mjestu", kaže Parat. Direktor HUB-a dodao je da bi trebalo razmišljati o široj edukaciji o internetskoj sigurnosti, jer 61 posto građana lozinku mijenja samo jednom godišnje, a njih 23 posto kad zaboravi staru lozinku.  "Kad izuzmemo ostale slučajeve, ostaje nam samo 16 posto onih koji svaki tjedan mijenja lozinke", zaključuje Adrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close