Usluge u cloudu omogućuju velike uštede, a nema početne investicije

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2015. u 22:01
Na konferenciji su dogovoreni i konkretni poslovi

Na tržištu izvan Zagreba nedostaje informacija o novim IT rješenjima koja podižu produktivnost poduzetnika.

Osamdeset sudionika i barem jedan takoreći zaključen posao prvi su rezultati Zagorje IT Winter Expo konferencije koju su u petak u Krapinskim Toplicama organizirali Mikronis i Zel-Cos.

Gordana Puhelek, direktorica Mikronisa kaže da je jako zadovoljna posjećenošću konferencije. Ističe da na tržištu nedostaje informacija o novim IT rješenjima koja podižu produktivnost te da ih je to ponukalo da organiziraju konferenciju izvan Zagreba. "Planiramo raditi dvije ovakve konferencije godišnje na kojima nam je cilj okupiti predstavnike lokalne samouprave i direktore lokalnih tvrtki kako bi ih potaknuli na primjenu novih tehnologija", kaže Puhelek. Konferenciju su otvorili načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić, predsjednik udruge Studiorum Daniel Meliš i direktor Zel-Cosa Dubravko Puhelek. Zatim su svoja rješenja predstavljali partneri HP i Microsoft te niz tvrtki koje rade na rješenjima za udaljeno mjerenje i billing u komunalnim službama.

 

50tvrtki

u Hrvatskoj bavi se izradom billinga za komunalne kompanije

Tako je Uroš Rovtar, tehnički direktor Infotima iz Slovenije predstavio tamošnja iskustva sa pametnim mjeriteljstvom. Navodi da je tamo, za razliku od Hrvatske, situacija manje složena. "U Hrvatskoj se vjerojatno više od 50 tvrtki bavi izradom billinga za komunalne službe dok u Sloveniji to rade svega četiri tvrtke, ali unatoč tome ni u Sloveniji još nije donesena regulativa po pitanju standarda za razmjenu podataka u tom područje. No, očekujem da ćemo preuzeti njemački model gdje se koristi takozvani OMS standard", kaže Rovtar. Renato Njirjak, direktor informatike u Zel-Cosu kaže da je vrlo zadovoljan interesom sudionika za Office 365 cloud servis. Navodi da je točno da su takoreći jedan posao zaključili već na konferenciji.

"Imam desetak Office 365 implementacija i vjerujem da će taj broj dobro rasti, jer je mogućnost poboljšanja poslovanja kroz takvu cloud computing usluge vrlo velika zbog toga što nema početne investicije i što je sustav jednostavno nadogradiv", kaže Njirjak. Dodaje da on preporučuje hibridni model primjene clouda za koji vjeruje da će idućih pet do šest godina prevladavati na tržištu. Takav model uključuje minimalističku lokalnu IT infrastrukturu potpomognutu s Microsoftovim cloud servisima. "Rezultat je da imate iskustvo kao da vam je cijeli cloud lokalno postavljen, a ne morate o njemu brinuti osobno, te se svima olakšava rad s obzirom da svaki korisnik preko svoje šifre može pristupiti svim servisima", kaže Njirjak.

Navodi da Zel-Cos tu nudi pomoć oko organizacije mrežnih servisa, podešavanja postavki kod korisnika kao i vođenje administracije na serverskoj strani za te usluge. Gordana Puhelek, direktorica Mikronisa kaže da su sve to povezali s predavanjima o EU fondovima gdje se poduzetnicima nudi mogućnost da ta takve projekte dobiju bespovratne potpore. "Klijentima nudimo rješenja od kojih će vidjeti stvarnu korist u poslovnom smislu koja će im pojednostavniti poslovne procese, poboljšati poslovne rezultate i omogućiti lakšu komunikaciju između zaposlenika", zaključuje Puhelek.

Komentirajte prvi

New Report

Close