U ‘softveraškoj vladi’ prvi put žena, uz tri tvrtke izvan Zagreba

Autor: Bernard Ivezić , 22. siječanj 2016. u 07:48
Tajana Barančić, suosnivačica zagrebačke konzultantske tvrtke Astra/G. Jakuš/PIXSELL

Udruženje čije članice imaju prihod veći od dvije milijarde kuna izabralo novi peteročlani Upravni odbor.

Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEx), koja je u pet godina od osnutka narasla u jednu od tri najveća udruženja IT industrije u Hrvatskoj, uz bok HUP ICT-a i HGK IT-a, napravila je potpuni zaokret.

Na petoj glavnoj skupštini izabran je novi peteročlani Upravi odbor, u koji su prvi put ušli predstavnici tvrtki izvan Zagreba, i oni sad drže većinu. Usto prvi put u upravu te udruge izabrana je i jedna žena. U novu upravu, koja će kormilo CISEx-a preuzeti u iduća dva mjeseca, tako je izabrana Tajana Barančić, suosnivačica zagrebačke konzultatske tvrtke Astra poslovni inženjering, poznata po prvim istraživanjima financija domaće softverske industrije. Zatim je tu Dženan Lojo, direktor zagrebačke softverske tvrtke TIS-Objektni informacijski sustavi, koja je prije tri godine krenula u izvoz.

 

Oreščanin

Odlično je što se 7 poznatih članova koji imaju rezultate natjecalo za upravu.

Danas samo na britanskom tržištu ima ured na farmi pokraj Londona, radi za dvije od četiri najveće banke u londonskom Cityju i vrti promet samo od te izvozne operacije od dva milijuna funti. "Predložio sam da CISEx aktivnije suređuje s udrugama poput ZIP-a i HUP-a, s raznim poslovnim platformama poput britanske i turske te s poslovnim hubovima u smjeru zajedničkih nastupa u inozemstvu", kaže Lojo.  Iduće dvije godine u upravi CISEx-a bit će i Mateo Perak, osnivač i direktor splitske tvrtke specijalizirane za razvoj web i mobilnih aplikacija Profico te jedan od osnivača i suorganizator najveće startup konferencije u jugoistočnoj Europi, splitskog Shifta.

Perak, kao i Lojo, ističe da je vrlo zahvalan na izboru, ali da ga on i obvezuje. "Treba investirati dosta vremena i truda, ali teren nam je jako dobro pripremljen, pa ćemo raditi na rješavanju pitanja nedostatka visokokvalificirane radne snage u IT-u, otvaranju većih prilika softverskim tvrtkama izvan Zagreba za snažniji izvoz te jačanje članstva", kaže Perak. Iz Splita u upravu CISEx-a ulazi i Damir Popović, osnivač i direktor tvrtke IT sistemi – Nove tehnologije, jedan od najvećih proizvođača document management sustava u Hrvatskoj, a s tvrtkom eVision, s kojom se lani udružio, najveći je u toj branši u Hrvatskoj i BiH.

 

2,5tisuće

radnika zapošljavaju softverske tvrtke okupljene u udrugu CISEx

"Ove godine prvi smo put imali više kandidata za upravu nego što je mjesta, pa sam presretan što su članovi prepoznali da je važno angažirati se", kaže Popović. Peti član nove uprave je Milan Puvača, osnivač i direktor male osječke tvrtke Ofir, koja sudjeluje u velikim konzorcijima na EU projektima. "Drago mi je da su Osijek i Osijek software city dobili priliku, a želja mi je da jačamo rad na obrazovanju mladih jer za njih ima posla u Hrvatskoj", kaže Puvača. 

Okupili 173 tvrtke

Još čekaju najveće 

CISEx danas okuplja 173 softverske i ine hrvatske tvrtke koje zapošljavaju više od 2500 IT stručnjaka, imaju prihod veći od dvije milijarde kuna, od čega više od 400 milijuna kuna iz izvoza, moglo se doznati na Skupštini udruge. Posljednjih godinu-dvije došle su velike tvrtke poput APIS IT-a i Končara, koje nisu uračunate u spomenutu statistiku. No, još se čeka da se učlane dvije najveće hrvatske softverske kompanije, IN2 grupa i Infobip. Dražen Oreščanin, aktualni član uprave CISEx-a, oduševljen je što se za upravu natjecalo sedam vrlo poznatih kandidata iza kojih su, ističe, znanje i rezultati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

0,2% zaposlenih od ukupnog broja. I nije nešto za ‘društvo znanja’ koje živi u IT dobu

New Report

Close