Tržište softverskih usluga naraslo na 43,4 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2013. u 22:00
Sven Marušić i Boris Žitnik/D. Puklavec/PIXSELL

Pokretači rasta su velike tvrtke, 46% tržišta odnosi se na javni cloud.

Softverske usluge lani su na hrvatskom tržištu narasle na 43,4 milijuna kuna,  objavljeno je na IDC-ovu Cloud Forumu u Zagrebu.

Ta niša prodaje softvera unutar domaćeg cloud tržišta bilježi najveći rast. No, iako domaće cloud tržiše raste dok ukupno domaće IT tržište pada, i taj se rast usporava. Prema podacima IDC Adriaticsa, ukupno je cloud tržište u Hrvatskoj lani usporilo rast na 10,5 posto, ostvarivši promet od 108,4 milijuna kuna. Izraženo u dolarima, domaće cloud tržište lani je vrijedilo 19,28 milijuna dolara, a godinu prije 17,45 milijuna dolara. Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa, kaže da je riječ o segmentu tržišta od kojeg se očekuje mnogo.

 "No, sve je iznenadilo to što male i srednje tvrtke u Hrvatskoj ne pokazuju veliki interes za cloudom, već su glavni pokretači rasta tog tržišta upravo velike tvrtke", kaže Žitnik. Sven Marušić, direktor konzultantske kuće InfoCumulusa, kaže da je glavni problem u tome vide li domaće tvrtke IT kao nešto što im može podići konkurentnost. Novac koji takve tvrtke ulažu u IT u prosjeku je vrlo malen, pa ne čudi da je on takav i u cloud ponudi. "Male tvrtke očito ne vide prednost IT-a, ali zato neke velike domaće sve više rade na cloudu", kaže Marušić. Zbog toga većinu cloud tržišta i dalje čine isporuke privatnih cloud rješenja. Riječ je o uslugama koje se mahom pružaju velikim tvrtkama. Takva rješenja čine 54 posto domaćeg cloud tržišta.

Žitnik ističe da sve hrvatske blue chip kompanije rade na cloud projektima, od HT-a preko Podravke do Agrokora. A 46 posto tržišta odnosi se na javni cloud, unutar kojeg sad već tri četvrtine prihoda dolazi od softverskih usluga. Unatoč preprekama, u posljednjih je pet godina napravljen velik pomak. "Brojne se hrvatske IT tvrtke bave tim poslovima, cloud već čini dva posto ukupna IT tržišta ili 5,9 posto tržišta IT usluga", kaže Žitnik. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajde neka barem nekome ide sa prodajom software usluga.

IBM nakon izvjestaja -6%

New Report

Close