Telekomi do srpnja u mreže uložili 735 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 26. studeni 2019. u 07:42
Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja Hakoma/Luka Stanzl/PIXSELL

Hakom iz ukupnih investicija izvukao samo one u fiksne i mobilne mreže te popratnu opremu.

U prvih pola godine telekomunikacijski operateri u Hrvatskoj investirali su u izgradnju fiksnih i mobilnih mreža te popratnu opremu 735 milijuna kuna.

Prva je to Hakomova analiza stvarnih ulaganja operatera isključivo u infrastrukturu. Do sad su objavljivali brojku u koju su ulazili i drugi troškovi.

Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja Hakoma u svom izlaganju u ponedjeljak na konferenciji o elektroničkim komunikacijskim tehnologijama KOM 2019 u Zagrebu naglasio je da je ovo prvi put da su se fokusirali isključivo na ulaganja u mreže.

"Operateri su u prvih pola godine povećali investicije u mreže u odnosu na prošlu i godinu prije, ali i dalje su potrebna veća ulaganja u fiksnu pristupnu širokopojasnu mrežu, a osobito ulaganja u mreže sljedeće generacije", kaže Čavlović.

Lani su u prvoj polovici godine, navodi, ulaganja u mreže iznosila 732 milijuna kuna, a godinu prije 649 milijuna kuna. Prva ovakva analiza Hakoma pokazuje i da ulaganja operatera u mreže čine tek oko 60 posto njihovih ukupnih ulaganja. U prvoj polovici godine konkretno 61,5 posto.

Ukupni iznosi ulaganja operatera su u prvom polugodištu 2017. bili 1,17 milijardi kuna, 2018. su se popeli na 1,21 milijardu, a ove godine su na 1,19 milijardi kuna. U Hakomu navode da su operateri u RF spektar u prvom polugodištu uložili više nego u isto razdoblju prethodne dvije godine.

Ulaganja u RF spektar ove godine dosegla su 129 milijuna kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Optika nema alternative i sam taj 5G i onaj 10G tko zna kada će ovisiti o optici.

Budući 5G nudi velike brzine ali naravno kao i 4G (s nadogradnjama koje ima A1) no samo u idealnim uvjetima. Osobno živim na zadnjem katu zgrade i vidim nekoliko antena ali u stanu je pokrivenost jedva od 1 do 3 crtice a shodno tome i niskim brzinama. Znači niti 5G neće tu napraviti nikakav značajan pomak jer je još više osjetljiviji na prepreke tako da optika je zakon 😉 a druga je stvar što je naši telekomi razvlače brzinom puža i što su im strategije razvoja zastarjele.
Primjerice u ZGu se grade non stop nove zgrade pa čak i kvartovi ali eto niti jedan telkom to ne vidi kao priliku nego se i nadalje kreće s vulgaris paricom, pa se pojavi neki hibrid ili FFTB s VDSL2+, a optika se razvlači po obroncima medvednice gdje je interes za istu mrvicu veći od nule.

Stalno kao neki veliki novci a mi to nigdje ne vidimo. Dok oni ulože u optiku do negdje 2057.godine, do tada če 10G mobilna mreža imati 20 Terabajta brzine. Ako 5G mreža nudi brzine oko 1Gbit koja svrha stavljati optiku koja nudi istu brzinu – optika sada ima smisla JEDINO ako će optika imati mogućnosti od 10Gbit na više. Jer dok oni stave optiku za 5 do 10 godina (a prije neće biti sigurno!!) svi ćemo imati 5G.

New Report

Close