Slano dobilo prvu solarnu autobusnu stanicu i klupu

Autor: Borivoje Dokler , 29. srpanj 2016. u 10:19
Stanica i klupa proizvod su hrvatske tvrtke Energomobil

Općina je pokazala kako prati svjetske trendove, promičući tehnologiju koja utječe na očuvanje okoliša i povećanje kvalitete života.

Općina Dubrovačko Primorje nedavno je postavila prvu solarnu autobusnu stanicu i pametnu klupu u mjestu Slano. Riječ je Easybus i Easybench pametnoj stanici i klupi koje je razvila i izradila domaća tvrtka Energomobil. Kako su prvi utisci građana izuzetno pozitivni, načelnik općine Nikola Knežić najavio je kako u budućnosti planira cijelu rivu opremiti Easybench klupama te sve 'stare obične' autobusne stanice zamijeniti solarnim Easybus stanicama, sve do granice sa Crnom Gorom.

Time je općina Dubrovačko Primorje pokazala kako prati svjetske trendove, promičući tehnologiju koja utječe na očuvanje okoliša, povećanje kvalitete života građana i gospodarski razvoj. A kolika je potražnja za pametnim klupama i solarnim stanicama u ostalim hrvatskim gradovima i općinama, upitali smo Mariju Mrvelj, direktoricu tvrtke Energomobil.

"Gradovi su sve više počeli pokazivati interes za naše solarne proizvode, a osim u Abu Dhabiju, glas o našim pametnim solarnim proizvodima odjeknuo je i u Grčkoj, Egiptu, Italiji i Singapuru. Kada su nas kontaktirali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bili su oduševljeni našom solarnom autobusnom stanicom koja im je privukla pozornost jer takvih proizvoda ima jako malo na tržištu, te su im i cijene znatno više u usporedbi s našima. Svaki dan se sve više korisnika pronalazi u našim inovativnim rješenjima te prepoznaje kvalitetu naših pametnih proizvoda", ističe Marija Mrvelj i napominje kako u odnosu na klasičnu, 'običnu' autobusnu stanicu ili klasičnu klupu koje su isključivo namijenjene samo sjedenju i čekanju, Energomobilove solarne stanice i klupe imaju više prednosti.

 

Mrvelj

Osim u Abu Dhabiju, glas o našim proizvodima odjeknuo je i u Grčkoj, Egiptu, Italiji i Singapuru.

Osim jedinstvenog i modernog dizajna, solarna autobusna stanica ima sjedalice obložene fundermaxom, kaljeno staklo na stražnjoj strani koje štiti od vjetra i kiše, a cijela gornja ploha stanice je prekrivena solarnim panelima. Sama konstrukcija je od pocinčanog čelika što stanicu čini Anti-Vandal proizvodom te ju nije lako oštetiti niti uništiti, a i otporna je i na sve vremenske uvjete. Na bočnim stranama stanice je prostor za interaktivnu reklamu što samu solarnu autobusnu stanicu čini još privlačnijom za korisnike, a ima i vlastitu LED rasvjetu. Uvijek treba razmišljati unaprijed ukoliko se ukaže potreba za većim autobusnim stajalištem pa se solarna autobusna stanica može proširiti čak i do 6 metara.

Po želji korisnika može se ugraditi i video nadzor te sigurnosno tipkalo, a kao posebna opcija nudi se i Wi-Fi Hotspot pa tako putnici, dok čekaju autobus, mogu bezbrižno surfati i u isto vrijeme puniti mobitel. Cijena Easybus autobusne stanice je svega 25.500 kuna plus PDV, što je izrazito povoljno s obzirom ako se uzme u obzir njezina energetska neovisnost, struktura i funkcionalnost, tvrde u Energomobilu. Njihova Easybench klupa, kao i stanica, izrađena je od pocinčanog čelika, bijelih sjedalica i crne sredine koju čine fotonaponski paneli. Prednost te klupe je što se njezina površina za sjedenje neće ugrijati ni na najjačem suncu niti će se moći oštetiti. Otporna je na UV zračenje i druge vremenske neprilike. S obzirom da se Easybench klupa postavlja na javne površine, njezina pocinčana čelična konstrukcija dodatno ju čini otpornom te je kao takva također Anti-Vandal proizvod.

Na zadnjoj strani klupe se nalazi prostor za interaktivnu reklamu s LED rasvjetom. "Baš kao i svi naši proizvodi tako i klupa Easy L ima svu elektro-opremu ugrađenu unutar same konstrukcije pa niti je vidljiva oku, niti je njezino održavanje zahtjevno. Cijena jedne Easy L klupe je 17.500 kuna plus PDV, što se na prvu čini kao visoka cijena, ali je zapravo dugoročna investicija gledajući da njezina primarna funkcija nije samo proizvod namijenjen isključivo za sjedenje i odmaranje. Ona nudi i mogućnost punjenja do četiri mobitela ili tableta te spajanje i surfanje na internetu pomoću opcije Wi-Fi Hotspota", kaže Marija Mrvelj koju smo upitali i kako su došli na ideju da pokrenu proizvodnju pametne solarne stanice.

"Čovječanstvo je danas suočeno sa sve većim ekološkim problemima, a potrebe mu sve više rastu. Na kraju krajeva, nije čovjek tu radi tržišta, već tržište radi čovjeka. Razmišljajući o tome kako zadovoljiti te potrebe i imajući na umu veliku upotrebu pametnih telefona prilikom putovanja na posao, u školu ili šoping, došli smo na ideju kako pridonijeti održivom razvoju i ekologiji te smo napravili plan i koncept o novom pametnom solarnom proizvodu i sve te elemente ukomponirali u jedan jedinstveni proizvod – solarnu autobusnu stanicu Easybus", kaže direktorica tvrtke Energomobil. 

Komentirajte prvi

New Report

Close