Silicijska dolina prikuplja novih 1,5 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 22. studeni 2015. u 22:01
Airbnb je vrednovan na 24 milijarde dolara/FOTOLIA

Tehnološkim startupovima se sve više žuri jer optimizam ulagača prema njima polako kopni.

Najveći startupi Silicijske doline krenuli su u novi val prikupljanja novca od investitora vrijedan preko 1,5 milijardi dolara.

Prvi korak u tom smjeru je učinio Airbnb, kompanija za povezivanje iznajmljivača smještaja i turista. Taj apsolutni hit "ekonomije dijeljenja" od ulagača je prikupio dodatnih 100 milijuna dolara. Podsjetimo, prije samo pet mjeseci Airbnb je prikupio od tri investicijska fonda čak 1,5 milijardi dolara što je tada bilo najveće ulaganje u jednu privatnu tehnološku kompaniju. S tim je ulaganjem Airbnb vrednovan na 24 milijarde dolara. S ovim posljednjim ulaganjem kompanija je ukupno prikupila 2,5 milijarde dolara od privatnih ulagača.

Novi ulagač je ostao nepoznat, ali analitičari smatraju da se ne radi o strateškom prikupljanju kapitala, već je netko želio uskočiti u Airbnb-ovu priču. U novo prikupljanje kapitala do kraja godine namjerava krenuti i Uber te njegov glavni rival, Lyft. Te dvije kompanije za dijeljenje prijevoza traže ukupno 1,5 milijardi dolara. Pri tome bi Uber volio prikupiti milijardu dolara, navodi Financial Times. Uber i Lyft i dalje su među najgresivnijim skupljačima kapitala u Silicijskoj dolini.

 

10mlrd.

dolara do sada je prikupio Uber, najviše od svih američkih startupova

Tako je Uber do sada prikupio 10 milijardi dolara, što je rekordan iznos među američkim tehnološkim startupovima. Međutim, vijesti o novim prikupljanjima pokazuju i kako mlade tehnološke tvrtke Silicijske doline žure da dođu do novog kapitala jer optimizam ulagača prema njima polako kopni. Skepticizam ulagača prema vrtoglavim vrednovanjima tehnoloških startupa najplastičnije pokazuje prošlotjedni izlazak na burzu kompanije Square iza koje stoji Jack Dorsey, prvi čovjek Twittera.

Trgovanje u četvrtak je započelo na devet dolara, iako je očekivani raspon cijene bio između 11 i 13 dolara. Doduše, prvi burzovni dan Square je zaključio sa skokom cijene dionice od 45 posto na 13,07 dolara. Analitičari upozoravaju da tehnološke kompanije, unatoč vrtoglavim vrednovanjima, u pravilu i dalje posluju s gubitkom. No, gomilanje gubitaka na početku poslovanja u tom je sektoru uobičajeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close