Samsung došao do otkrića koje bi moglo potpuno promijeniti pametne telefone

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2014. u 17:47
Thinkstock

Otkriće se bazira na “čudesnom materijalu” grafenu, tvari koja je čvršća od čelika i toliko tanka da se smatra dvodimenzionalnom.

Grupa istraživača u Samsungu objavila je danas kako je došla do prijelomnog otkrića. Naime, pronašli su metodu koja bi mogla omogućiti proizvodnju tanjih i trajnijih mobitela, s daleko bržom internetskom vezom.

Otkriće se bazira na "čudesnom materijalu" grafenu, tvari koja je čvršća od čelika i toliko tanka da se smatra dvodimenzionalnom. Ustvari, grafen je milijun puta tanji od papira. Tvar je otkrivena 2004. godine, a sastoji od jednog sloja atoma ugljika povezanih u heksagonalne uzorke.

U Samsungu kažu kako su otkrili proces koji omogućava iskorištavanje punog potencijala grafena u budućim elektroničkom uređajima, poput nosivih gadgeta i pametnih telefona. Kompanija ističe kako će grafen biti pogotovo ključan u razvoju nosive tehnologije.

Što sve to točno znači za buduće gadgete? Business Insider piše kako će komponente unutar pametnih telefona i sličnih uređaja biti manje i tanje, a super-tanki bit će njihovi ekrani. Istovremeno, njegove karakteristike omogućavaju i brži prijenos podataka, tj. daleko bržu internetsku vezu, i to čak 100 puta!

S obzirom na to da je grafen čvršći od čelika, budući gadgeti će vjerojatno biti daleko izdržljiviji od današnjih. Doduše, još nije poznato kada ćemo takve uređaje moći i kupiti, ali novo otkriće svakako znači velik korak naprijed u komercijalizaciji "čudesnog materijala".

Komentirajte prvi

New Report

Close