S Microsoftovim tehnologijama povezano je 46% radnih mjesta u hrvatskom IT sektoru

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2013. u 16:43
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u Banskim dvorima s glavnim izvrsnim direktorom Microsofta Steveom Ballmerom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zoran Milanović sastao se s glavnim izvršnim direktorom Microsofta.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim izvršnim direktorom Microsofta Steveom Ballmerom. Razgovarali su o razvoju IT sektora u Hrvatskoj i u svijetu, priopćeno je iz Milanovićeva ureda.

Microsoft je u Hrvatskoj razvio veliki partnerski ekosustav s više od 1100 poduzeća kooperanata, a pruža podršku i nezavisnim proizvođačima softvera u Hrvatskoj. Također, istaknuto je da je 46% radnih mjesta u hrvatskom IT sektoru povezano s Microsoftovim tehnologijama. 

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade, ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc.dr.sc. Željko Jovanović i glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer potpisali su „Education Transformation Agreement“ (ETA), u cilju unaprjeđenja hrvatskog obrazovnog sustava. Inicijative iz sporazuma u skladu su s postojećim obrazovnim kurikulumom i nadopunjuju ga modernim IT alatima i rješenjima. Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Hrvatska se tako pridružuje zemljama koje su svojim nastavnicima i profesorima te učenicima i studentima takvim sporazumom omogućile vrhunske alate u oblaku za bolju učinkovitost. 

„Snažnijim uvođenjem novih, a posebice informacijskih tehnologija, omogućit ćemo transformaciju hrvatskog obrazovanja, poticanje inovacija i razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje u 21. stoljeću te na taj način povećati hrvatsku konkurentnost na globalnom tržištu,“ rekao je ministar Jovanović. „Glavni cilj sporazuma je osposobljavanje nastavnika i nositelja obrazovnih procesa, što je u skladu i sa strategijom Vlade koja radi na izgradnji izvrsnog sustava obrazovanja koje je usklađeno s potrebama društva. Moramo biti inovativni i konkurentni, a to možemo samo ako je jednaka kvaliteta obrazovanja dostupna svima, a važnu ulogu u tome ima upravo uporaba moderne tehnologije.“

„Uvijek smo vjerovali da tehnologija studentima pruža mogućnosti da ostvare svoje snove. Uređajima i uslugama danas donosimo visokovrijedne aktivnosti koje mijenjaju učionice te pomažu nastavnicima i profesorima da učenike i studente nauče vještinama potrebnim za ulazak na tržište radne snage,“ rekao je Steve Ballmer. „Ministar Jovanović i ja se slažemo da je transformacija obrazovanja u Hrvatskoj ključna za dugoročan uspjeh zemlje. ETA je pozitivan korak naprijed u unapređenju suradnje privatnog i javnog sektora potrebnog kako bi se osiguralo da mladi u Hrvatskoj budu spremni za budućnost.“

Sporazum ETA također uključuje i niz drugih inicijativa, uključujući inicijativu „Suradnici u učenju“ koja nastavnicima i profesorima nudi mogućnosti za razmjenu iskustava, praksi i stvaranja globalne zajednice iz 115 zemalja, te inicijativu „Microsoft DreamSpark“ koja studentima pruža profesionalne alate za razvoj i dizajn modernih aplikacija. Hrvatski učenici i studenti također će dobiti pristup brojnim prednostima, uključujući pristup Microsoftovom softveru, referentnim materijalima, obuci i povlaštenim informacijama o budućim poslovnim prilikama preko Microsoftovog „Student-partner programa“. Ovo su samo neke od raznih inicijativa naznačenih u ETA-i sa zajedničkom ključnom strategijom preobrazbe učenja, daljnjih inovacija, razvoja vještina 21. stoljeća te zapošljavanja u Hrvatskoj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne kužim što je Microsoft besplatno dao. Naravno da ima besplatnih dobrih alata. OpenOffice.org je odličan…..Trebalo bi svim zaposlenicima u državnoj upravi instalirati Linux….

Dio sporazuma podrazumijeva i da oko 550 tisuća učenika, studenata, nastavnika i profesora dobije besplatno korištenje sustava Office 365. Hrvatska se tako pridružuje zemljama koje su svojim nastavnicima i profesorima te učenicima i studentima takvim sporazumom omogućile vrhunske alate u oblaku za bolju učinkovitost.

Jovanovicu,

Ti alati su vec besplatni na Apple uredjajima.

Vaš link …

New Report

Close