U Hrvatskoj otvorena prva javna garaža s električnim biciklima

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vrijednost investicije je pola milijuna kuna te se radi o originalnom rješenju za koje u Nextbikeu očekuju da će zaintrigirati i druge turistički orijentirane gradove i općine.

U blizini dvorca Erdödy u Jastrebarskom nedavno je otvorena prva javna garaža s javnim električnim biciklima u Hrvatskoj što je ujedno i prvi projekt objedinjavanja te tehnologije s unajmljivanjem gradskih i brdskih električnih bicikala najviše klase. S obzirom na to da garaža i spremište funkcioniraju uz automatizirani Nextbike sustav naplate, o čemu se točno radi razgovarali smo s direktorom Sustava javnih bicikala Krešimirom Dvorskim.

"Garaža s javnim električnim biciklima prvi je takav projekt u našoj zemlji. U garažu se ulazi tako da se korisnik registrira na internetskoj stranici Nextbikea. Nakon uspješne registracije, korisnik upisuje na terminalu svoj broj mobitela i PIN koji je dobio prilikom registracije te odabire bicikl koji želi unajmiti nakon čega se otvaraju klizna vrata na garaži i preuzima bicikl", pojasnio nam je Dvorski. Vrijednost te investicije nešto je viša od pola milijuna kuna te se radi o originalnom rješenju za koje u Nextbikeu očekuju da će zaintrigirati i druge turistički orijentirane gradove i općine u Hrvatskoj, k tome poslužiti i kao benchmark u razvoju jednog dijela cikloturističke ponude. "Već brojka od 30 tisuća registriranih Nextbike korisnika u Hrvatskoj i BiH potvrđuje tezu da sustav javnih bicikala predstavlja itekako važnu kariku u integriranom javnom prijevozu od čega korist imaju i jedinice lokalne samouprave i lokalna zajednica i posjetitelji dotičnih destinacija.

Grade se biciklističke staze, provode se edukacije, zaštita okoliša i održiva mobilnost nisu više dosadne teme za dosadne stručne skupove, nego se vrlo često i tema komercijalnih festivala orijentiranih široj publici kao što su Weekend Media Festival, Dani hrvatskog turizma i druge masovne manifestacije. U pet godina koliko djelujemo, stvari su se drastično promijenile nabolje i vrlo smo optimistični po pitanju daljnjeg razvoja ne samo naših projekata, nego i svih komplementarnih djelatnosti poput carsharinga, carpoolinga, razvoja mobilnih platformi za integrirani javni prijevoz, nove načine naplate, komunikacije s korisnicima i ono što je vrlo bitno, interes medija za ove teme koje su nekada bile znanstvena fantastika, a već nekoliko godina su naša stvarnost i polako prelaze u mainstream", komentirao je Dvorski za Poslovni dnevnik dodavši i da do 2020. godine žele doći do 100 tisuća korisnika.

 

Dvorski

Broj Nextbike korisnika potvrđuje da je sustav javnih bicikala važna karika u integriranom javnom prijevozu.

Terminal instaliran ispred garaže s biciklima pruža sve informacije o sustavu - od broja bicikala na raspolaganju, preko uputa o načinu najma i povrata pa do karte grada s označenim stanicama i drugim korisnim informacijama, i to na engleskom, talijanskom, njemačkom i hrvatskom jeziku.

"Sustav se može koristiti i putem aplikacije za sve pametne telefone ili QR koda, a komentar vašeg iskustva kojeg možete ostaviti po završetku vožnje može pomoći u eventualnoj nadogradnji sustava u budućnosti. Sve informacije o načinu korištenja bit će dostupne i na web stranici", poručio je Ante gustin iz Sustava javnih bicikala.Najam bicikala bit će moguć putem kreditnih kartica, a najam i povrat vršit će se putem pametne kartice ili ručnim unosom broja mobitela i PIN-a na samom terminalu, dok je sustav, saznali smo, potpuno automatiziran s centralnim softverom za praćenje bicikala i usluga funkcionira od 0-24 sata. Da je Jaska grad koji se razvija u korak s vremenom i tehnologijama, potvrdio je i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, dodajući i da se ondje projektima poput e-automobila, e- punionica, e-bicikala i e-sjednica štede resursi i čuva priroda za buduće generacije.

"Još 2015. godine smo uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili 15 električnih bicikala, od čega 9 gradskih i 6 brdskih, a tijekom 2016. uz suradnju Turističke zajednice Grada Jastrebarskog i sa svrhom turističke promidžbe Grada, sugrađanima i svim posjetiteljima Jastrebarskog omogućili besplatno korištenje e-bicikala radnim danom od 0 - 16 sati. Sada činimo iskorak, jer izgradnjom spremišta i uspostavom Nextbike sustava, e-bicikli postaju dostupni svim zainteresiranima od 0 do 24. Realizacijom ovog projekta bit će stvorena atraktivna turistička infrastruktura u sinergiji s prirodnim i kulturnim znamenitostima, a koja će zasigurno omogućiti i povećanje broja turista u Jastrebarskom, ljubitelja rekreacije, biciklizma i zdravog načina života," dodao je gradonačelnik Novosel.

Od ostalih aktivnosti u ovom smjeru, valja spomenuti i da će uskoro gotovo cijelo područje Jastrebarskog i parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje biti premreženo s više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza što je projekt vrijednosti gotovo 300 tisuća kuna od čega je 140,8 tisuća kuna dolazi od Ministarstva turizma. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve