Vipnet tvrdi da je prvi, HT da je najbrži, a Tele2 da je najpovoljniji

Autor: Bernard Ivezić , 31. svibanj 2016. u 14:17
FOTO: Thinkstock

Kako doznajemo, HT će u idućih tjedan dana dodatno zaoštriti ponudu na MiFi tržištu kroz nove modeme i žešćom tržišnom utakmicom.

Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 imaju novi tržišni megdan koji se sve više žari kako se bliži ljeto. Razotkrio ga je ulazak Tele2 na tržište prijenosnih 4G routera, tzv. "MiFi" uređaja, na koje se preko wifi veze može odjednom spojiti nekoliko mobiterla, tableta, računala pa sve do televizora.

A ti se "instant broadband" uređaji, koji koristeći infrastrukturu mobilnih 4G mreža konkuriraju fiksnom broadbandu, mogu koristiti kako doma tako i na putu i odmoru. Treći mobilni operater krajem prošlog tjedna predstavio je MiFi uslugu brzine do 150 Mbps s ponudom mjesečnih internetskih paketa od 50 MB do 100 GB. Adrian Garrett, glavni komercijalni direktor Tele2 Hrvatska kaže da time žele konkurirati fiksnom broadbandu koji nije dostupan u većini Hrvatske.

"Tele2 MiFi ponudom za kućanstva želi dati bolju uslugu, instantni pristup internetu u kućanstvu i uredu te mobilnost usluge", kaže Garrett. U Vipnetu kažu da su oni s takvom ponudom izašli prvi. "Vipnet je prvi na tržištu ponudio MiFi uređaje, a najnoviji MiFi uređaji podržavaju 4G/LTE i spajanje 32 korisnika odjednom", kažu u Vipnetu. U Hrvatskom telekomu kažu da je svim njihovim korisnicima na raspolaganju i MiFi usluga, koja uključuje 4G brzine, a može se koristitipo cijeloj Hrvatskoj. U HT-u navode da nude najveće brzine surfanja do 262,5 Mbit/s te pakete neograničenog interneta.

"Takvi paketi igraju itekako važnu ulogu budući da je konzumacija količine internetskog sadržaja za prosječno kućanstvo sve veća te premašuje 100 GB prometa mjesečno", ističu u HT-u. Dodaju da je potražnja za ovakvim uslugama najviše izražena tijekom ljeta. Kako doznajemo, HT će u idućih tjedan dana dodatno zaoštriti ponudu na MiFi tržištu kroz nove modeme i žešćom tržišnom utakmicom.

U Metronetu, najvećem fiksnom poslovnom operateru, kažu da ne strahuju od MiFi ponude. Ističu da takva ponuda ne može značajnije konkurirati fiksnim broadband ponudama, posebno kod poslovnih korisnika. "Poslovnim korisnicima treba kvaliteta i pouzdanost usluge koja je kod MiFi-ja tehnički ograničena, a i pitanje je koliko se tako može cijenovno konkurirati fiksnom broadbandu", zaključuju u Metronetu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jaki su ovi ht igrači, potpišeš ugovor na dvije godine, oni u međuvremenu nude nove povoljnije pakete ili pogodnosti na koje nemaš pravo i onda očekuju da produžiš ugovor kada ti istekne.

MiFi se neće tražiti u hotelima i gradovima s cjelogodišnjim pristupom internetu, nego u apartmaniziranim dijelovima obale sa sezonskim pristupom internetu. Koliko znam tamo jedino Tele2 ima svuda 4G, za razliku od Vipa i HTa koji 4G imaju samo u gradovima i jakim turističkim područjima.

A ne znam da li itko nudi išta slično novom 300GB paketu od TELE2 za razumnih 300kn. Vip je prošle godine imao 25-35GB za 200-300kn, a HT još manje i skuplje.

New Report

Close