Printaju 3D modele brodova za Brodotrogir

Autor: Bernard Ivezić , 25. srpanj 2016. u 22:00
Marko Martinis, osnivač i direktor tvrtke LevelUP

LevelUP je do sada radio niz sličnih projekata. Tako je za ruskog investitora izradio nekoliko 3D modela objekata na Canary Wharfu u Londonu.

Brodotrogir, najuspješnije veliko hrvatsko brodogradilište, koje posljednje tri godine otkako ga je kupio Danko Končar posluje profitabilno, do kraja godine priprema još jednu inovaciju. Prva hrvatska tvrtka za brzo 3D printanje modela LevelUP,  koja u svom pogonu u Karlovcu ima desetak 3D printera, za Brodotrogir radi pilot projekt koji bi mu trebao omogućiti da bolje i lakše prodaje nove brodove.

Marko Martinis, osnivač i direktor tvrtke LevelUP kaže da rade na izradi modela broda koji će Brodotrogir prezentirati jednom kupcu. "Riječ je o novom pristupu prodaji gdje se kupcu odmah omogućuje da vidi finalni proizvod čija se cijena mjeri u desecima pa i stotinama milijuna kuna, a trenutačno je model broda u fazi crtanja te u drugoj polovici godine očekujemo da će biti gotova i maketa", kaže Martinis. Dodaje da je plan napraviti maketu broda u mjerilu i sa takoreći svim funkcionalnostima pravog broda. Martinis pojašnjava da će Brodotrogir na taj način omogućiti kupcu ne samo da vidi svoju narudžbu unaprijed već i da predloži vlastite izmjene prije nego uopće krene u proizvodnju.

Usto, kaže Martinis, Brodotrogir će na taj način moći jednostavnije istaknuti sve kompetitivne prednosti svog najsloženijeg proizvoda. Navodi da je brod poput mobitela, odnosno da ima niz svojih karakteristika i nije svejedno koji se model odabere. "Neki modeli mogu imati manju potrošnju goriva, veću zapreminu ili niže troškove održavanja, a Brodotrogir ima brod čiji su operativni troškovi do 20 posto niži od konkurencije i sad će to moći odmah i prezentirati kupcu", kaže Martinis. Ističe da je LevelUP do sada radio niz sličnih projekata. Tako je za ruskog investitora izradio nekoliko 3D modela objekata na Canary Wharfu u Londonu.

U Trogiru je napravio 3D model hotela Medena. U Zagrebu jednu školu i novu poslovnu zgradu u kojoj je sjedište Hrvatskog telekoma. "Era 3D printanja u Hrvatskoj tek počinje, jer se osim za prodaju, dizajniranje i promociju, 3D printanje najviše koristi za izradu prototipa. Mi smo već radili 3D prototipe hidroelektrana i vjetroelektrana", kaže Martinis. Navodi da mu je plan sa HT-om, koji je LevelUP uvrstio u svoj Business Showroom, ići u širenje poslovanja i približiti mogućnosti 3D printanja većem broju malih i srednjih poduzetnika.

Kineze pri tome ne vidi kao konkurenciju. Martinis kaže da je Level UP nastao na vlastitoj tehnologiji 3D printera koje razvoja tvrtka njegovog oca Mikroelektronika. Dodaje da njegova pak tvrtka ima dovoljno 3D printera da može u roku od pet sati isprintati bilo koju 3D maketu veličine 5×5 metara koja je odmah spremna za javno pokazivanje. Usto, pojašnjava za razliku od Kineza može povoljno raditi male serije. "Upravo stoga nadam se da će interes pokazati startupi, kojima možemo ponuditi usluge prototipiranja, te podršku u realizaciji projekata koje žele plasirati na tržište", zaključuje Martinis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close