Predstavljeno 60 hrvatskih proizvoda

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2014. u 22:00
T. Bronzin, potpredsjednik ICT udruženja HGK/Jurica Galoić/PIXSELL

Turci godišnje na ICT troše 22 milijarde dolara.

Organizirani posjet 29 hrvatskih ICT tvrtki sajmu Cebit u Istanbulu rezultirao je s 50-tak poslovnih sastanaka objavila je HGK.

Tomislav Bronzin, potpredsjednik ICT udruženja HGK kaže da su domaće tvrtke u Turskoj predstavile više od 60 IT proizvoda razvijenih u Hrvatskoj, među ostalim, i iz područja zdravstva, obrazovanja, medicine i financija.Hrvatska IT industrija je s lanjskih 2,1 milijardu kuna izvoza jedna od 12 najvećih izvoznih grana hrvatskog gospodarstva. Najbržerastući je pak dio izvoz softvera s 1,22 milijarde kuna."Mogućnosti za prodor naših tvrtki na istok su vrlo velike, a ta regija snažno ulaže u tehnologije, ima snažan javni sektor i tu vidimo priliku za izvoz usluga i proizvoda", kaže Bronzin.

Prema podacima turske vlade, njihova ICT potrošnja unazad pet godina nije padala ispod 22 milijarde dolara godišnje, a uz rast od dva posto do 2016. očekuje se da će biti 25 milijardi dolara. U Turskoj u ICT najviše ulažu telekomi i mediji, zatim država i financijski sektor. Najveći pak rast ulaganja bilježe obrazovanje, komunalne tvrtke i trgovci.Turska želi do 2023. postati jedna od top10 zemalja u e-transformaciji, pomoću IT-a povećati BDP od 2,9 do 8 posto, otvoriti 65 tisuća radnih mjesta u IT-u i podići IT izvoz na 10 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close