Odjevna računala postala su hit

Autor: Bernard Ivezić , 07. siječanj 2014. u 12:46
Predstavljene su grijane hlaće, pametne tenisice... PIXSELL

S napretkom senzora tehnologija može pratiti svaki vaš korak, tvrdi Karen Chupka iz CES-a Las Vegas.

Najveći sajam potrošačke elektronike Consumer Electronics Show 2014. u Las Vegasu, koji traje od utorka do petka, s pametnih mobitela i tableta fokus usmjerava na odjevnu tehnologiju i time razne vrste odjevnih računala.

Kako su na CES-u službeno najavili Google Glass i Appleov iWatch, o kojima se mnogo pričalo do sada, bili su tek aperitivi za ono što slijedi.CES je objavio da je prostor nazvan Digital Fitness Area povećan za 30 posto na 11,5 tisuća kvadrata na kojima će svoja odjevna računala predstaviti 75 tvrtki.Karen Chupka, starija potpredsjednica CES-a kaže da je fitness jedno od prvih područja gdje se primjećuje napredak u primjeni odjevnih računala."S napretkom senzora, elektronika danas može pratiti svaki vaš korak što potrošačima omogućuje da bolje prate svoje svakodnevne aktivnosti i mudrije si postavljaju ciljeve", kaže Chupka.

 

75tvrtki

izlaže inovativne proizvode odjevnih računala u Las Vegasu

Neki od noviteta koji će se predstaviti su U-Met kaciga koja radnike vibracijom obavješava na opasnost, znojnik IntraXon Muse koji pametnom mobitelu dostavlja sliku vaših moždanih valova, zatim Google Glass, pa bioničke kontaktne leće tvrtke Bionic Contact koje prikazuju izmijenjenu stvarnost. Tu je i Siemensov Aquarius Hearing Aid, odnosno slušni aparat otporan na vodu, kao i maska Airwaves koja detektira zagađenost i razmjenjuje te podatke s drugim korisnicima te tehnologije. Na CES-u će se predstaviti i odjevna računala za ruke, torzo, noge i ona koja služe kao modni dodaci. Za ruke će se predstaviti nekoliko senzorskih odjevnih računala s biometrijskim senzorima koji prate sve, uključujući i razine plinova u krvotoku poput BodyMedia CORE2 i Med Sensation Tricorder Glovea. Nadalje, predstavit će se i narukvica koja vas obavješatava da prilazite stanici na kojoj trebate sići (Subway Navigation) te rukavica za golfere Golfsense Glove.

Za torzo je razvijen šal koji slijepe vibracijom upozorava da prilaze prepreci- Assistive Scarf for the Visually Impaired, potom pametni grudnjaci od posebnih materijala kao i Woven, prsluk opremljen senzorima, računalom i LED ekranom koji vašu odjeću pretvara u igrači hardver.Za donji dio tijela predstavit će se grijane hlaće Tri-Zone Heated Cargo Pants, pametne tenisice iz Adidasa i Applea, kao i Blacksocks čarape koje ne možete izgubiti jer su opremljene RFID-om. Konačno, tu su gaćice zvane Sweat Monitoring, one mijenjaju boju ovisno o raspoloženju prateći izlućivanje znoja, te torba na kojoj je nacrtana gitara koja stvarno i "svira".

Komentirajte prvi

New Report

Close