Od 2040. u prodaji samo auti na struju

Autor: Tomislav Pili , 10. srpanj 2017. u 14:53
Francuska među liderima zelenog prijevoza, Foto: Reuters

Hulot je posebno istaknuo kako je odluka donijeta u svrhu zaštite zdravlja građana te kako je način borbe protiv zagađenja zraka.

Automobili pokretani benzinskim i dizelskim motorom prestat će se prodavati u Francuskoj do 2040. godine, objavila je vlada u Parizu koja i tom mjerom namjerava dostići ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma. Nicolas Hulot, ministar zaštite okoliša, ocijenio je ovu mjeru “istinskom revolucijom”, prenosi The Guardian. Ministar je dodao kako će to biti zahtjevan zadatak za proizvođače automobila, ali smatra da je francuska industrija dobro opremljena za tako radikalan zaokret.

Hulot je posebno istaknuo kako je odluka donijeta u svrhu zaštite zdravlja građana te kako je način borbe protiv zagađenja zraka. Francuska se tako našla među rijetkim europskim državama koje su postavile jasni vremenski horizont prodaje automobila s motorima pogonjenima fosilnim gorivima.

Podsjetimo, Norveška – s najvišim udjelom električnih automobila u ukupnom voznom parku – najavila je da će od 2025. dopuštati prodaju samo hibridnih i potpuno električnih automobila. Procjene Bloomberg New Energy Financea govore da će auti na struju do 2040. globalno imati 54 posto udjela.      

Komentirajte prvi

New Report

Close