Novi Vladin portal gov.hr državi bi trebao uštedjeti 2 mil. kuna

Autor: Majda Žujo , 14. ožujak 2013. u 12:24
Konačni cilj je digitalna javna uprava/FOTOLIA

Predviđeno je 190.000 kuna za izradu vizualnog rješenja sustava te 785.000 za razvoj i uspostavu sustava za upravljanje sadržajem

Kako bi uštedjela na održavanju postojećih internetskih stranica te građanima olakšala njihovo korištenje Vlada je odlučila izraditi novi portal, gov.hr. Zato je nedavno objavila i javni natječaj procijenjene vrijednosti 975.000 kuna, od kojih je 190.000 kuna namijenjeno izradi vizualnog rješenja sustava te 785.000 kuna za razvoj i uspostavu sustava za upravljanje sadržajem. Projekt će biti financiran iz sredstava HAKOM-a, a glavni kriterij za odabir je najniža cijena.

Za održavanje internetskih stranica Vlade, Mojauprava.hr i internih internetskih stranica ministarstava u 2011. Vlada je izdvojila 2,8 milijuna kuna, dakle novi portal Gov.hr trebao bi donijeti uštedu i do dva milijuna kuna.

Stotine domena

"Internetske stranice ministarstava, nekih Vladinih ureda i državnih ureda pojedinačno plaćaju održavanje i uslugu dostupnosti svojih internetskih stranica. Umjesto plaćanja različitih rješenja, po različitim cijenama, bit će potrebno plaćati održavanje samo jednog, objedinjenog i prilagodljivog sustava", objašnjava Tomislav Korman iz Odjela online komunikacije Vlade. Kako kaže, tri mjeseca od početka izrade, Gov.hr će obuhvatiti informacije sa dosadašnjih stranica Vlade i Ureda Vlade te stranice mojauprava.hr, dok će se nakon godine dana u fazama integrirati stranice ministarstava, državnih ureda i upravnih organizacija. A takvih je stranica u Hrvatskoj popriličan broj. Središnja državna tijela u Hrvatskoj, naime, sada posjeduju čak oko 500 internetskih domena, a cijena njihovog održavanja kreće se od nekoliko desetaka tisuća do stotinjak tisuća kuna.

"Nakon prve godine rješenje bi moglo zamijeniti više od 50 internetskih stranica", tvrdi Korman dodajući kako će se stranice gasiti postepeno kako se sadržaj bude prenosio na novu stranicu. U prvoj godini Gov.hr će objediniti informacije o radu Vlade, ministarstava, državnih ureda i ureda Vlade te veće upravne organizacije u sastavu ministarstava (policija, carina, porezna uprava) kao i informacije koje sada postoje na portalu mojauprava.hr.

"Konačni cilj je digitalna javna uprava koja putem interneta pruža usluge građanima. Ova se vlada Programom usvojenim u Hrvatskom saboru obavezala učiniti javnu upravu efikasnim servisom građanima i gospodarstvu", ističe Korman. Za prosječnog korisnika interneta to bi značilo da će dobiti središnje internetsko mjesto za sistematizirani pristup svim informacijama iz javne uprave, odnosno vlasti u cijelosti.

"Građani će mnogo jednostavnije moći pronaći podatke o promjeni osobnih dokumenata ili upisima u srednju školu tako što će slijediti logiku ključnih riječi, podjele informacija po tipu i temama ili rezultate tražilice, a ne 'prekopavati' dokumente zakopane u strukturi internetske stranice pogrešnog tijela državne uprave. Građanin ne mora poznavati strukturu vlasti, odnosno sve nadležnosti pojedinih tijela državne uprave da bi pronašao traženu informaciju", pojašnjava Korman dodajući kako je cilj dobiti servis koji je usmjeren na stvarne potrebe građana. Na ovaj projekt Ministarstvo uprave planira dograditi i takozvani "Korisnički pretinac" koji bi građanima osigurao lakši pristup, odnosno, korištenje osobnih informacija i pojedinačnih javnih usluga.

Propao pokušaj

I bivša je Vlada imala sličnu zamisao o portalu koji će objediniti sve informacije, no portal Mojauprava koji je pokrenut 2007. to nije uspio. Koroman kaže kako poboljšanja u postojećem rješenju nisu moguća pa se radi na potpuno novom portalu koji bi trebao povećati i broj onih koji se informiraju na internetu.

"U prosjeku stranice ministarstva broje oko 35.000 posjeta mjesečno, a stranice Vlade oko 100.000 posjetitelja. Omogućavanjem novih usluga, poput "Korisničkog pretinca" očekuje se i veći interes za pristup stranicama", zaključuje Korman.

Komentari (2)
Pogledajte sve

U clanku se pise o izradi susrava (znaci idejno rjesenje vizualnog identiteta i programiranje CMS-a).
Malo je nejasno da li je u cijenu od milijun kuna ukljucen i prijenos sadrzaja sa ostalih 50 stranica.

Ako nije to bi moglo povecati troskove, odnosno period za ustedu produljiti…
moj sajt

Odrzavanje jednog portala je sigurno jeftinije nego odrzavanje njih 50. No u textu se potkrala logicka pogreska, usteda zbog izrade novog portala nece donijeti ustedu od 2 milijuna kuna, barem ne u prvoj godini. Za vrijeme trajanja izrade novog rjesenja placati ce se i dalje odrzavanje starih rjesenja (a i ugovori o odrzavanju uglavnom imaju otkazni rok koji nikad nije “sad”) tako da ce u prvoj godini projekta ukupna davanja biti veca, ukupno i do 3,7 milijuna kuna. Usteda ce biti vidljiva u narednim godinama gdje ce se za odrzavanje jednog sustava placati manje nego za odrzavanje njih 50.
Posto je u Hrvatskoj praksa da se odrzavanje sustava placa otprilike oko 20% od vrijednosti sustava, godisnje odrzavanje novog sustava ce, mozemo pretpostaviti, biti oko 195.000 kuna. Tesko mi je rijecima objasniti detalje izracuna ali sve se svodi na slijedece; bez novog sustava troskovi za dvije godine su 5.600.000 kuna (dvije godine po 2.800.000). S novim sustavom prvu godinu se placa i odrzavanje postojeced sistema i razvoj novog, dakle 3.775.000 kuna + u drugoj godini samo odrzavanje novog sustava sto je 195.000 kuna, total 3.970.000 kuna. Razlika izmedju 5.600.000 i 3.970.000 je 1.630.000. Dakle, na kraju druge godine od pocetka projekta, vlada ce akumulirano ustedjeti oko 1.630.000 kuna (ovo je izracun iz glave, nisam racunao Net Present Value).
Ono sto prema iskustvu ne vjerujem je da ce uspjeti tehnicki objediniti 50 stranica i servisa u godini dana. Gole stranice s informacijama (staticki sadrzaj) bi se moooozda i moglo, ali ako su u pitanju aktivne stranice (zapravo web aplikacije sa bazom podataka, upitima, autentikacijama…) onda su sanse nevjerojatno male. Najgora je opcija ako samo prividno sve objedine pod jednom web stranicom a u pozadini pojedini servisi ostanu tamo gdje su i bili tada samo dobijamo 51. web stranicu za koju se placa odrzavanje. Nadam se da se to nece dogoditi.

New Report

Close