Novi računalni sustav učinit će vidljivim Sveučilište u Rijeci

Autor: Marta Duić , 06. kolovoz 2014. u 17:21
PD

U kampus riječkog sveučilišta dogodine stiže 4,2 milijuna eura vrijedna računalna oprema.

U sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ožujku 2015. stiže računalna oprema vrijedna 4,2 milijuna eura.

“Implementacija ovog sustava ima dva cilja. Prvi je proširenje infrastrukturne sposobnosti sveučilišta da podrži postojeće znanstvene potrebe i zahtjeve. Sekundarni cilj je omogućiti daljnji kvalitetniji razvoj novih grana znanosti koji imaju potrebe za korištenjem ovakve infrastrukture”, rekao nam je Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci.Koristeći rezultate analiza, odlučeno je da se kao dio spomenutog projekta, financiranog u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost u RH, nabavi računalo koje će osigurati pomak i povećanje vidljivosti Sveučilišta u Rijeci i cijele akademske zajednice.

˝Ovaj računalni sustav omogućit će zbog mogućnosti pristupa visoko kvalitetnoj istraživačkoj infrastrukturi našim znanstvenicima ravnopravno natjecanje za istraživačka sredstva EU. Očekujemo da će se postignuti rezultati implementirati u suradnji s malim i srednjim poduzećima na tržištu čime će se povećati broj radnih mjesta u srednje visokoj i visokotehnološkoj proizvodnji, te povećati broj transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji˝, istaknuo je Car.

Visokoučinkovito računalno okružje sastojat će se od grozda računala s visoko paralelnim čvorovima, SMP sustava s velikom memorijom i velikim I/O mogućnostima, GPGPU i MIC akceleratora i koprocesor, vrlo brze mreže niske latencije , pohrane podataka, softvera za upravljanje cjelokupnim sustavom te podatkovnog centra s pripadajućom infrastrukturom.

˝Zbog tehničkih ograničenja i energetske učinkovitosti koristit će direktno hlađenje vodom˝, pojasnio nam je Car. 

˝Organizacija će biti ostvarena u suradnji s eminentnim domaćim i stranim stručnjacima i znanstvenicima. U ovom trenutku u pripremi je više znanstvenih i edukacijskih projekata koji bi omogućili znanstveno korištenje sustava te specijalističku edukaciju korisnika”, rekao je Car ističući kako ovakvo računalo nema ni jedno sveučilište u Hrvatskoj, a ni u čitavoj regiji.

Pristup sustavu imat će cjelokupna akademska i znanstvena zajednica jer je cilj da se ostvari visoko kvalitetna međunarodna suradnja koja bi omogućila stvaranje novih dodanih vrijednosti i znanja, a što će biti omogućeno posebnim sustavom menadžmenta.

Još uvijek nije poznato odakle računalo jer je natječaj još uvijek u postupku. Nabavku sustava čini jedinstvenom i sama njena procedura- po prvi put u Hrvatskoj nabava se obavlja korištenjem procedure natjecateljskog dijaloga.

˝Riječ je o postupku nabave koji se u Hrvatskoj još nije koristio, odnosno mi možemo nabavku opreme prilagoditi našim zahtjevima. Takav oblik nabave ne podrazumijeva definiranje tehničkih specifikacija prilikom same objave natječaja, već se one naknadno definiraju kroz natjecateljski dijalog prema potrebama naručitelja i trenutno postojećoj tehnologiji˝, istaknuo je prorektor Car.

Inače, na Sveučilištu u Rijeci trenutno su aktivna dva projekta- Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci i Centar za translacijska medicinska istraživanja TransMedRi u Rijeci, koji su financirani iz bespovratnih sredstava EU.

TransMedRi projektu su odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije. Sveučilište u Rijeci prijavilo je i niz projekta za financiranje iz fondova EU, vezanih uz izgradnju kampusa sveučilišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close