Nakon Microsofta svoj cloud u Zagreb donose Google i Amazon

Autor: Bernard Ivezić , 12. lipanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Nakon što je postao središnja točka za razmjenu internetskog prometa u Hrvatskoj, Altus IT želi biti i glavna točka za cloud.

Zagrebački podatkovni centar Altus IT u investicijskom je zamahu. Nakon što je postao središnja točka za razmjenu internetskog prometa u Hrvatskoj, cilj mu je postati i središnja točka za spajanje na svjetske cloud igrače.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Microsoft je u Altus IT već smjestio izravan priključak na svoju cloud platformu Azure, kao i izravan priključak na usluge Office365. To znači da velike kompanije i banke više ne moraju Office365 koristiti preko interneta, već se mogu optikom povezati na Altus IT i mimo mreže izravno se spojiti na Microsoftove servise. Goran Đoreski, predsjednik Uprave Altus IT-a, kaže da se nadaju da će na isti način uskoro ponuditi i izravan spoj na Amazon, Google i IBM. "Želimo biti izravan priključak na 'oblake' svjetskih igrača kako bismo mogli odgovoriti na rastuće potrebe banaka, telekoma, farmaceuta i softveraša s kojima surađujemo", kaže Đoreski.

Navodi da su im postojeći kapaciteti od 400 kvadrata podatkovnog centra gotovo potpuno puni i da moraju ići u proširenje. Đoreski kaže da do kraja godine mogu primiti još jednog do dva nova srednje velika korisnika. Žuri se, kaže, da dovrši proširenje kapaciteta na budućih 630 kvadrata te ojača ponudu hibridnih cloud usluga i sa svjetskim cloud imenima. "Polovica korisnika nam je iz inozemstva, a neki su samo zbog suradnje s nama u Hrvatskoj otvorili svoje podružnice", kaže Đoreski. Dodaje da imaju korisnike iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Italije, Portugala, Nigerije, Izraela, Srbije, BiH, Rumunjske i Slovenije. Jedna od najneobičnijih suradnji im je, navodi, ona s talijanskim softverašem koji svoje usluge prodaje u Rusiji.

"Ti Talijani rade softver koji se fizički vrti u našem podatkovnom centru u Zagrebu, tu uslugu koriste u Moskvi, a podaci se zbog zakonske regulative skladište u Rusiji", opisuje Đoreski. Pojašnjava da je potražnja za takvim, hibridnim uslugama, u velikom porastu. Trenutačno, Altus IT je od lanjskih 8,5 milijuna kuna prihoda njih tek 20 posto ostvario u tom segmentu. "Ali to je glavni generator rasta i bit će u budućnosti dominantan, jer tvrtke traže cloud i data centre da bi ovdje istraživale viruse, skupljale podatke za izradu banchmarkinga, držale ovdje VoIP infarstrukturu, gaming, aplikacije pa čak se i pekarnice i ljekarne vode na softveru koji se ovdje vrti", kaže Đoreski.

Navodi da će im investicija omogućiti da barem udvostruče prihod. Đoreski kaže da sve to ne bi mogli da nisu prerasli u glavnu internetsku točku u Hrvatskoj. Tamo si svi operateri u Hrvatskoj te mnogi iz regije, njih 25, međusobno prodaju internetski promet, IPTV usluge i pakete SMS-a. Uskoro se očekuje da će tu doći i CIX2 sa Srca, a već su ovdje dva najveća internetska providera na svijetu Cogent i Level3.  "Uspjeli smo spojiti telekom i IT svijet. Ta specifična sinergija zalog je budućnosti", zaključuje Đoreski.

Komentirajte prvi

New Report

Close