Najviša razina sigurnosti za HT-ovu IP mrežu

Autor: Marta Duić , 04. lipanj 2015. u 22:00
Modernizacijom Metro Ethernet agregacijske mreže korisnicima su omogućene kvalitetnije usluge nove generacije

Zajednički uspjesi vidljivi su u Deutsche Telekomu u kojem HT predvodi u određenim najnaprednijim tehnologijama.

S Hrvatskim telekomom već niz godina Ericsson Nikola Tesla surađuje u IP području, a temeljem okvirnog ugovora o suradnji stručnjaci iz Ericssona Nikola Tesla isporučuju usluge dizajna i sistemske integracije u HT-ovoj višeuslužnoj nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži temeljenoj na IP-u.

Modernizacijom HT-ove Metro Ethernet agregacijske mreže, krajnjim korisnicima su omogućene kvalitetnije zahtjevne usluge nove generacije, a telekom operateru znatno učinkovitije upravljanje IP mrežom. 

Uspješni transformacijski projekti 
Ovaj projekt, koji je jedan od najzahtjevnijih i najsloženijih IP projekata u MultiProtocol Label Switching (MPLS) arhitekturi u Republici Hrvatskoj, odnedavno je dodatno osnažen i najmodernijim rješenjem za podatkovnu sigurnost u IP mrežama koje je isporučio Ericsson Nikola Tesla. Njihovi zajednički uspjesi vidljivi su u Deutsche Telekom grupaciji u kojoj HT predvodi u određenim najnaprednijim tehnologijama i rješenjima. Ericssonova suradnja s Hrvatskim telekomom dodatno je osnažena polovicom prošle godine kad je potpisan ugovor o implementaciji Ericssonovog rješenja za upravljanje uslugama koji će optimizirati operativne troškove upravljanja mrežom. 

Snažne lokalne kompetencije
Ovaj IP/MPLS projekt jedan je u nizu zajedničkih uspješnih transformacijskih projekata s hrvatskim operatorom, koji je nadogradnja na uspješno realiziran transformacijski projekt modernizacije nepokretne telefonske komunikacijske mreže migracijom na rješenje temeljeno na internetskom protokolu. "Odabir Ericssona Nikola Tesla za  transformacijskog partnera, omogućuje HT-u nastavak na putu pretvorbe u modernog operatora nove generacije", ističe Grga Mrkonjić, direktor prodaje i marketinga za HT. "Ericsson Nikola Tesla bitno se razlikuje od ostalih dobavljača po svojim snažnim lokalnim kompetencijama. Naši stručnjaci, po svojem znanju i iskustvu, u svakom trenutku mogu parirati tehničkim specijalistima partnera s kojima Ericsson Nikola Tesla već dugi niz godina uspješno surađuje poput Juniper Networksa, Calixa ili Media5", istaknuo je Robert Njegač, menadžer prodaje i marketinga odgovoran za razvoj poslovanja u IP području i širokopojasnim pristupnim rješenjima Hrvatskog telekoma.

Vjeruje, dodaje, da će se, sukladno trendu sve većeg širenja PSTN migracije i širokopojasnog pristupa, u Hrvatskoj kroz sljedećih nekoliko godina povećavati potreba za daljnjim jačanjem kapaciteta IP mrežne okosnice Hrvatskog telekoma. "Uostalom, i kod drugih telekomunikacijskih operatera u zemlji i svijetu sve je uočljivija tendencija prema postupnom prijelazu s klasične govorne komunikacije 'circuit switching' – komutacija kanala prema popularno nazvanim All-IP rješenjima budućnosti", zaključuje Njegač.

Također smatra kako ovaj složen i zahtjevan projekt ne bi u potpunosti uspio da nije bilo odlične suradnje timova, u prvom redu IP stručnjaka Hrvatskog telekoma i Ericssona Nikole Tesle koji su ponovno dokazali kako su znanje, iskustvo i lokalne kompetencije ono čime se Hrvatska ističe u Europi i svijetu i što je ključan faktor uspjeha u svakom segmentu naše zajedničke suradnje. "Hrvatski telekom je i ovim projektom još jednom pokazao svoju istaknutu poziciju s najmodernijim IP tehnološkim rješenjima u DT grupaciji i posebno nam je zadovoljstvo da je za ovako zahtjevan i složen projekt svoje povjerenja dao upravo našoj kompaniji. Poslovna suradnja s Hrvatskim telekomom i ove godine nastavlja se daljnjom implementacijom MPLS (Multi-Protocol Label Switching) arhitekture u jezgrenim, rubnim te pristupnim dijelovima IP mreže", dodao je Njegač.

Ključ za uspjeh
U realizaciji ovog IP/MPLS projekta za Hrvatski telekom sa strane Ericssona Nikole Tesle sudjelovao je veliki broj kompanijskih stručnjaka različitih profila i specijalnosti predvođenih Renatom Petak, osobom odgovornom za cjelokupno isporučeno rješenje i Antunom Kernerom, voditeljem projekta kao i  IP ekspertima HT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close