Mobiteli sve bliže zamjeni za gotovinu

 Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Zabi se već 95 posto plaćanja izvan poslovnica odvija bezgotovinskim putem.

Trenutno svi se kladimo da će mobitel u budućnosti biti taj preko koji bi mogao zamijeniti gotovinu u budućnosti izjavila je jučer na panelu o 5G novcu na konferenciji Bug future show 2015. u Zagrebu članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Dodaje da se u Zabi već sada 95 posto plaćanja izvan njihovih poslovnica odvija bezgotovinskim putem. "Od toga je glavnina preko internetskog bankarstva, a sve više i preko mobilnog bankarstva po čemu smo u Hrvatskoj na razini kao i u zapadnoj Europi", kaže Roguljić Novak. Boris Drilo, član Uprave Iskona i direktor Sektora za strategiju i razvoj poslovanja u Hrvatskom telekomu naglasio je da se trenutačno razvija i na tržište plasira niz tehnologija i rješenja koja bi mogla imati veliki utjecaj na plaćanja u budućnosti.

Drilo kaže da je bitcoin dobar primjer ne samo što nas može očekivati s novcem u budućnosti već i novim sredstvima plaćanja kao i tehnologijama koje bi mogle postati važne za platni promet. Željko Ivanković, direktor istraživanja u Hrvatskoj udruzi banaka kaže da tek treba vidjeti kako će korisnici prihvatiti nove načine plaćanja. "U SAD-u, koji je otišao najdalje u mobilnom i drugim novim oblicima plaćanja, još uvijek 50 posto plaćanja obavlja se u gotovini, i to zato što građani SAD-a vjeruju da je to njihovo pravo da sami odlučuju kako će što platiti", kaže Ivanković. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve