Malo poznati Xiaomi preskočio Samsung

Autor: Ante Pavić , 14. listopad 2014. u 10:02
Lei Jun, osnivač i glavni izvršni direktor Xioamia/REUTERS

Kritičari tvrde da su mobiteli Xiaomia notorna kopija Applea, što u kineskoj tvrtki, naravno, opovrgavaju.

Svjetski mediji gotovo svakog uspješnijeg proizvođača hardvera uspoređuju s pokojnim Steveom Jobsom, nekadašnjom alfom i omegom američkog Applea.

Tu usporedbu nije mogao izbjeći ni 44-godišnji milijarder Lei Jun, osnivač i predsjednik uprave Xiaomia, jedne od najbrže rastuće kompanije za proizvodnju hardvera u Kini, piše Business Insider. Usporedba, međutim, i nije posljedica lijenosti i automatizma zapadnih medija, nego velike sličnosti s Appleovim pristupom. Junovi pametni telefoni i tableti dizajnom podsjećaju na iste proizvode Applea, baš kao i marketinška prezentacija. Junova pojava prilikom promocije proizvoda, obučena u traperice i crnu majicu, podsjeća na kasnijeg Jobsa ili Tima Cooka, današnjeg predsjednika Applea.

Čak se poigrao i sa sloganima poput Applea. Američka korporacija koristi "Misli drugačije", dok Xiaomi koristi "Očekuj više". Upravo to očekuju budući ulagači jer se kineska tvrtka sve više može uspoređivati s Appleom i po financijskoj težini. Osnovana 2010. godine, vrlo se brzo širila pa se može pohvaliti da je u prvoj polovici ove godine prodala više od 26 milijuna pametnih telefona, što je 251 posto više nego prethodne godine. Zaradila je 5,3 milijardi dolara, ili 149 posto više nego u 2013.

Iz tvrtke su najavili da će do kraja godine prodati 40 do 60 milijuna mobitela, a već su ove godine preskočili Samsung kao najvećeg prodavača mobitela u Kini.Južnokorejska tvrtka je prošle godine prodala 13,2 komada, a Xiaomi 15 milijuna telefona. Kritičari kažu da je u pitanju obična kopija Applea, a iz Xiaomija odgovaraju da to nije istina i da Apple ne zanima mišljenje svojih korisnika, dok Xiaomi radi svoje proizvode na temelju mišljenja milijuna korisnika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tko imalo zna o Xiaomi modelima, shvatit će da nemaju veze sa Appleom… Pogledajte novi Xiaomi Mi4 i usporedite ga s iPhoneom…

Trebao je apple patentom zaštiti traperice i crnu majicu …

New Report

Close