Jedna Google opcija poziva na oprez: Krivi klik mogao bi vas skupo koštati

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2019. u 08:31
Foto: Getty Images

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na prijevaru.

Mnogi se za organizaciju poslovnog i privatnog života oslanjaju na mogućnosti Google Kalendara. Uz to što mu uvijek možete pristupiti, Google Kalendar je tijekom godina dobio i brojne mogućnosti koje su dodatno olakšale njegovo korištenje.

Jedna od tih mogućnosti je i automatsko kreiranje događanja odnosno ubacivanje poziva na neko događanje u kalendar. Čak i ako niste odgovorili na poziv, Kalendar će vas podsjetiti na njega.

No, nisu samo korisnici ti koji iskorištavaju sve prednosti Google Kalendara. Prepoznali su ih i kibernetički kriminalci, piše Zimo.hr.

Tako sigurnosni stručnjaci upozoravaju na prijevaru koja se širi Google Kalendarom, a koja korisnike može skupo stajati.

Hakeri šalju elektroničku poruku s automatskim pozivom koji Google Kalendar odmah upisuje u kalendar kao događaj. Obično se spominje da je korisnik osvojio nekakvu nagradu ili ga očekuje transfer novca. Neoprezni korisnici koji ugledaju takav događaj klikaju na link koji ih vodi do lažne stranice na kojoj se od njih traže osobnih podaci ili broj kreditne odnosno bankovne kartice.

Kako poziv na prvi pogled izgleda kao da je legitiman, korisnici ne obraćaju previše pozornosti na njega i njegovu ispravnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close