Genos radi na šest novih biotehnoloških proizvoda

Autor: Bernard Ivezić , 25. kolovoz 2015. u 22:00
Gordan Lauc, osnivač i predsjednik Uprave Genosa/PIXSELL

U Genosu radi 20 ljudi, očekuju devet milijuna kuna prihoda i godišnji rast do 20 posto.

Osječki Genos, odnosno temeljni istraživački dio tvrtke koji se nije izdvojio i prodao zagrebačkom Medilabu, očekuje u ovoj godini devet milijuna kuna prihoda uz rast od 20 posto godišnje.

Riječ je o jednom od svjetski najpoznatijih istraživačkih tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj koju je prije dvije godine časopis The Scientist proglasio najboljim mjestom za rad istraživača u gospodarstvu. Gordan Lauc, osnivač i predsjednik Uprave Genosa, koji je prije osam godina pokrenut kao biotehnološki startup, kaže da očekuje nastavak rasta temeljnog poslovanja kao i dosad. "Genos trenutno zapošljava 20 radnika i očekujemo da će nam prihod nastaviti rasti između 15 i 20 posto godišnje, kao i proteklih nekoliko godina", kaže Lauc.

Stabilan prihod
Dodaje da, nakon izdvajanja DNA analize u tvrtku Genos DNA laboratorij, tvrtka Genos očekuje u 2015. ukupni prihod od devet milijuna kuna uz daljnja intenzivna ulaganja u istraživanja i razvoj. Prema podacima Poslovne Hrvatske Genos je lani imao 29 zaposlenih, prihod od 10,1 milijuna kuna i neto dobit od 959,2 tisuća kuna. Lauc kaže da su adekvatno kapitalizirani i da ne planira nova udruživanja ili preuzimanja. "Nakon višegodišnjih ulaganja u razvoj novih proizvoda u području analize DNA, zaključili smo da je vrijeme da se taj dio firme osamostali i zato smo s Medilabom i Specijalnom bolnicom Sveta Katarina prišli osnivanju Genos DNA laboratorija", pojašnjava Lauc.

Šest proizvoda
Navodi da Genos i dalje ostaje tvrtka fokusirana na istraživanje i razvoj, posebno na razvoj metoda koje će omogućiti primjenu rezultata znanstvenih istraživanja u svakodnevnom životu. Jedan od primjera je razvoj jednostavne i efikasne metode otkrivanja biomarkera za dijabetes HNF1A-MODY. Taj projekt je u fazi razvoja, a Genos je za njega do sada prikupio 4,5 milijuna eura kapitala. "Trenutačno radimo na šest velikih međunarodnih projekata, a biomarker za HNF1A-MODY dijabetes je samo jedan od više potencijalnih novih proizvoda koje razvijamo. No put od istraživanja do novog medicinskog proizvoda je jako dug pa ne očekujem vrlo brzu primjenu naših novih biomarkera", zaključuje.

Komercijalizacija

Usluge DNA laboratorija

Tvrtke Genos DNA laboratorij, koju je kao strateški partner preuzeo prije dva i pol mjeseca zagrebački Medilab, razvijat će se u području brzorastućeg tržišta genskih testova. Među inima, tu su genetički testovi za personalizirani pristup prehrani i tjelovježbi koje je Genos na tržištu predstavio prije dvije godine. No, to poslovanje uključuje i usluge utvrđivanja očinstva, kriminalistička vještačenja, DNA analize pasmina pasa, porijekla mesa pa čak i utvrđivanje spola ptica.

Komentirajte prvi

New Report

Close