Epohalno otkriće naših znanstvenika o vretenu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2018. u 22:00
David Smith, ravnatelj IRB-a, te profesori Nenad Pavin i Iva Tolić/Luka Stanzl/PIXSELL

Novi rad financiran je iz nekoliko projekata uključujući i onaj Europskog istraživačkog vijeća (ERC).

Skupina hrvatskih znanstvenika koju vode biologinja dr. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i fizičar Nenad Pavin s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, objavila je u novom broju uglednog znanstvenog časopisa Nature Communications otkriće prema kojem diobeno vreteno u stanici ima tzv. kiralnu građu, tj. oblik zavojnice, što će, kažu, promijeniti sadržaj svjetskih udžbenika.

"Kiralnost znači da neki objekt nije isti kao njegova zrcalna slika. Najpoznatiji primjer su naše ruke. Iako je lijeva ruka zrcalna slika desne, one se nikako ne mogu točno preklopiti zbog asimetrije. Kiralnost je svojstvo brojnih pojava u prirodi", kazala je Iva Tolić. Mnoge biološki važne molekule su kiralne. U nekim slučajevima, poput puževe kućice ili vitice vinove loze, kiralnost postoji na razini organizma ili organa, kazala je Tolić i dodala kako su u radu otkrili kiralnost na razini između molekule i živog organizma, a to je stanica. Diobeno vreteno je građeno od proteinskih cjevčica, mikrotubula, koje razdvajaju genetski materijal. 

"Dosad se smatralo da su mikrotubuli na diobenom vretenu organizirani kao meridijani na kugli zemaljskoj i da idu ravno od pola do pola, međutim mi smo pokazali da oni imaju oblik lijeve zavojnice. Pretpostavljamo da je taj oblik važan za pravilnu raspodjelu genetskog materijala i diobu kromosoma", zaključila je profesorica Tolić. Profesor Nenad Pavin istaknuo je da je otkriće plod interdisciplinarnih istraživanja između stanične biologije, genetike, teorijske fizike i mikroskopije, te da je "sve krenulo upravo od teorijskog modela".

"Prije pet godina počeli smo suradnju kojoj je bio cilj razumjeti sile u diobenom vretenu, da se proučava oblik i pokuša se predvidjeti koje sile djeluju. Razvili smo teoriju koja je pratila eksperimentalne rezultate. Eksperimentalna istraživanja potvrdila su naša teorijska predviđanja i posebno smo ponosni da je teorija bila ispred i motivirala eksperimente, što u biologiji nije često", kazao je Pavin. Novi rad financiran je iz nekoliko projekata uključujući i onaj Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedan više od dva milijuna eura. Na projektu je zaposleno sedam mladih znanstvenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close