Domaći podatkovni centri konačno će pojeftiniti cijenu interneta u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 23. studeni 2012. u 08:45
Krešo Troha i Vitomir Lučić, predsjednik i član Uprave Podatkovnog centra Križ/PIX

Zbog podatkovnih centara u koje dolaze najveći svjetski telekomunikacijski operateri, internet će prvi put prolaziti kroz Hrvatsku.

Zbog tržišnog natjecanja Hrvatskog telekoma i Podatkovnog centra Križ (Datacross) u gradnji podatkovnih centara, Hrvatska će u idućih godinu dana od države koja je na internet samo spojena postati država kroz koju internet doslovno prolazi, doznaje Poslovni dnevnik. Naime, Hrvatska je na internet spojena prije 20 godina, ali i dalje operateri i velike kompanije vezu na svjetski internetski "backbone" ili temeljnu mrežu ostvaruju zakupom optičkih kabela prema Beču i Frankfurtu.Krešo Troha, suvlasnik i predsjednik Uprave Podatkovnog centra Križ, koji je u četvrtak u Jastrebarskom otvorio svoju prvu farmu servera veličine 600 od ukupno planiranih 1300 kvadrata, ističe da ta investicija za izravnu posljedicu ima i strateško repozicioniranje Hrvatske u ICT svijetu.

Jeftiniji internet
"Ovakva infrastruktura nedostajala je najvećim globalnim telekomima, takozvanim Tier 1 operaterima, da izravno uđu na hrvatsko tržište i da dokinu potrebu da se domaći operateri i velike kompanije na globalni internet spajaju preko Beča i Frankfurta. Time će Hrvatska prvi put nakon 20 godina postati ne samo spojena, nego  će postati sastavni dio globalnog interneta", kaže Troha. Dodaje da će to u srednjoročnom razdoblju utjecati na snižavanje veleprodajnih cijena interneta u Hrvatskoj i rast konkurencije te povećati atraktivnost Hrvatske za ulaganje u ICT.Prema analizi EBRD-a u Hrvatskoj najveći kapacitet podatkovnog centra trenutno ima HT s farmom servera od 4000 kvadrata, a slijedi Podatkovni centar Križ sa 600 kvadrata. Obje farme građene su prema visoko zahtjevnom standardu Tier 3. HT do kraja iduće godine kapacitet svog servera planira povećati na 5000 kvadrata, a Podatkovni centar Križ na 2900 kvadrata, od čega će dio kapaciteta nuditi prema još zahtjevnijem standardu Tier 4.

Uz dva najveća konkurenta, po nižem, Tier 2 standardu, svoje usluge na tržištu nude podatkovni centar Altus IT s kapacitetom 400 kvadrata  i Megatrend sa 160 kvadrata.Troha upozorava da je razvijenost tržišta podatkovnih centara toliko mala da sve hrvatske farme servera zajedno zauzimaju prostor veličine svega jednog nogometnog igrališta. Usporedbe radi, Deutsche telekom je prije mjesec dana u Njemačkoj naručio od T-Systemsa gradnju svog 90. podatkovnog centra koji će zauzimati prostor veličine 30 nogometnih igrališta, čime će biti najveći u toj zemlji.U Europi je najveće tržište za podatkovne centre London, a u srednjoj i istočnoj Europi Poljska, Turska i Rusija. Godišnje stope rasta tržišta za podatskovne centre u Europi se razlikuju ovisno o konzultantskim kućama, ali svi su složni da su dvoznamenkaste. U EBRD-u su usporedbom Hrvatske s ostalim državama u srednjoj i istočnoj Europi došli do podatka da smo uz Češku i Austriju najisplativiji za ulaganja u podatkovne centre.

Izvozni centar
Troha kaže da ga to nije iznenadilo, već da to objašnjava zašto su većina zakupaca njihovog tek otvorenog podatkovnog centra u Jastrebarskom strani klijenti. Naglašava da to otvara put novim modelim izvoza."Do sada su mnoge domaće hosting kompanije zakupljivale diskovni prostor od američkih hostera koji su diskove držali u SAD-u, a sada će američkim hosterima biti jeftinije diskove držati u Hrvatskoj pa iz uvoznika prerastamo u izvoznike", zaključuje Troha.

Otvaranje u Jastrebarskom

Maras: I država zainteresirana

Farmu servera u Jastrebarskom tvrtke Podatkovni centar Križ u koju je Nexus FGS uložio više od 40 milijuna kuna i koju financijski prati EBRD, u četvrtak je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Ovo je jedini takav objekt od Austrije do Bugarske pa sam uvjeren da će njegove usluge koristiti državna tijela, ali i banke, osiguravajuća te velika trgovačka društva", ističe Maras.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Dok je privatni kapital briga me tko, koliko i u šta ulaže

Tier 4 standard je potpuno nepotreban i toliko skup da neće biti isplativ a poglavito ne za povrat investicije od 10 godina kako je navedeno. Nije točno da su zahtjevi toliki kako se opisuje. Osnivači ili nisu dovoljno upućeni u problematiku ili svjesno serviraju netočne informacije.

Eto jos jedne stupidne investicije. Da li bi netko ulozio u komoditiranu industriju pri zdravom razumu? Nebi. Ako ulagaci u “Domaci podatkovni centar” imaju jos love koju zele unistiti predlazem im da ulazu u “Revitalizaciju rudnika lignita u Sivericu kod Drnisa”. To je takodjer komoditirirana industrija bez sanse da ikada postigne “economy of scale”.

Sretno!

New Report

Close