Dolazi vrijeme kada ćemo e-mailove slati telepatski

Autor: Marta Duić , 04. rujan 2014. u 22:01
Istraživači su koristili EEG slušalice za snimanje električne aktivnosti putem neurona koji šalju signale u mozak te, laički rečeno, pretvorili pozdravne riječi u binarni sustav

Istraživači su koristili EEG slušalice za snimanje električne aktivnosti putem neurona koji šalju signale u mozak te, laički rečeno, pretvorili pozdravne riječi u binarni sustav.

Strojevi za prenašanje moždanih valova korišteni u telepatske svrhe već su počeli ulaziti sve segmente stvarnog života-od helikoptera do likova u računalnim igrama.

Danas je tehnologija otišla korak  dalje pa će osoba u Indiji uskoro moći poslati e-mail kolegama u Francuskoj koristeći pritom samo snagu svog uma. U najnovijoj studiji, objavljenoj u Plose one, istraživači su odlučili zamijeniti računala sučelja ljudskim mozgom koji će primati signale. U početnom ispitivanju, pozdrav je bio poslan iz  Thiruvananthapuram u Indiji do Strasbourga u Francuskoj. 

Savez budućnosti
Suvremena tehnologija za ovaj način komunikacije razvijena je u sklopu suradnje između Sveučilišta u Barceloni, Axilum robotike u Francuskoj, Harvard Medical Schoola te Starlab u Barceloni. Riječ je o svojevrsnom istraživačkom savezu budućnosti, a prema tvrdnjama istraživača, ovo je prvi put da su ljudi poslali poruku ˝gotovo izravno˝ međusobnom interakcijom mozgova. Istraživači su koristili elektroencefalografske (EEG) slušalice za snimanje električne aktivnosti putem neurona koji šalju signale u mozak te, laički rečeno, pretvore pozdravne riječi "hola" i "ciao" u binarni sustav. Sve zapravo funkcionira jednostavno, barem tako kažu istraživači koji su sudjelovali na ovom projektu. Na strani pošiljatelja koristi se postojeća tehnologija koja povezuje mozak i računalo te se elektrode spajaju na mozak i prate specifične elektronske impute. 

Mentalni Morseov kod
Ti su signali "okidači" za "outpute" koji se putem sofisticirane tehnologije transformiraju u binarni kod.  Na strani primatelja zapravo se odvija obrnuti proces  i tada dolazimo do telepatskog segmenta cijele ove priče, jer osoba koja prima poruku ne čuje riječi, već nečije misli koje mozak doživljava kao bljeskove svjetlosti u vidnom polju. Potom se ti signali dekodiraju kao numeričke sekvence u nešto poput mentalnog Morseovog koda. Ono što je no najbitnije i svima najfascinantnije, spomenuta binarna informacija prenesena je putem e-maila.

Spoj tehnologije i ljudskog uma
Sve je zapravo, kažu istraživači,  stvar spoja tehnologije i ljudskog uma. Ono što se doista dešava je to da prilikom korištenja EEG-a, električne struje u mozgu budu, tako reći, povezane s različitim mislima koje su potom ubačene u računalno sučelje.Suvremena računala pak imaju mogućnost analiziranja signala i kontroliranja akcije što je od velike važnosti. Sljedeće što se dogodi je to da računalo prevede poruku, a zatim koristi električnu stimulaciju da je usadi u mozak primatelja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close