'Dan iz pakla' za Huawei: Stvari su postale još gore za kinesku kompaniju

Foto: Reuters Foto: Reuters

Umjesto Huaweijeva telefona, korisnici koji među prvima žele kupiti smartphone s podrškom za 5G morat će kupiti uređaj neke od konkurentskih kompanija.

Situacija za Huawei svakim je danom sve gora, a nakon što im je suradnju otkazao Google, dobili su novi veliki udarac jer je poslovanje s njima prekinula kompanija ARM Holdings. Također, britanski telekomi Vodafone i EE otkazali su početak prodaje Huaweijeva telefona Mate 20 X 5G, koji je trebao biti jedan od prvih mobilnih uređaja s podrškom za mobilne mreže pete generacije dostupan u Velikoj Britaniji. Umjesto Huaweijeva telefona, korisnici koji među prvima žele kupiti smartphone s podrškom za 5G morat će kupiti uređaj neke od konkurentskih kompanija, prenosi Zimo.

No mnogo teži udarac s dalekosežnijim posljedicama jest ARM-ov prekid poslovanja s Kinezima zbog kojeg će ARM izgubiti veliki dio zarade, dok bi Huawei (barem privremeno) mogao u potpunosti prestati s proizvodnjom mobilnih uređaja. ARM-ova tehnologija neizostavan je dio procesora koji pokreću pametne telefone i, uskraćivanjem njihove licence Huaweiju, kineska kompanija više neće moći proizvoditi vlastite čipove koje su koristili u svojim pametnim telefonima.

Zbog toga su neki mediji počeli spominjati "dan iz pakla" za Huawei, koji se pripremao za scenarij u kojem neće moći koristiti Android te godinama radi na razvoju vlastitog operativnog sustava (naravno, pitanje je kvalitete tog OS-a), no prestanak suradnje s ARM-om znači da više neće moći razvijati vlastite procesore za koje im je potrebna ARM-ova licenca.

Dugoročno bi taj potez mogao skupo stajati i sam ARM jer svim kineskim kompanijama sada je jasno koliko ovise o američkoj tehnologiji koja im samo s jednim potpisom na papiru može postati nedostupna i ugroziti njihovo poslovanje, a možda i opstanak samih kompanija.

Rješenje je, dakle, ulaganje velikih resursa u razvoj vlastitih hardverskih i softverskih rješenja s kojima bi u nekoj budućnosti svi telefoni, ali i druga elektronika kineskih kompanija, radili na hardveru i softveru u potpunosti "made in China". U tom slučaju, naravno, više ne bi koristili tehnologiju ARM-a, čime bi ova kompanija izgubila velik dio prihoda.

Komentari (1)
  • DDD
    DDD 20:21 2.6.2019.

    Dakle Trump je krivac što se u cijelom svjetu tehnologija 5G neće razvijati brzo i povoljno kako smo se nadali pa bi ga cijelo čovječanstvo moglo osim po Pariškom sporazumu , zidu , Jeruzalemu i po tome pamtiti…..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!