Australija istražuje visoke cijene tehnoloških proizvoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 12:07
Ilustracija

Globalni tehnološki giganti Microsoft, Apple i Adobe dobili su u ponedjeljak poziv da se pojave pred odborom australskog parlamenta.

 Globalni tehnološki giganti Microsoft, Apple i Adobe dobili su u ponedjeljak poziv da se pojave pred odborom australskog parlamenta u sklopu istrage koja bi trebala utvrditi zašto su cijene tehnoloških proizvoda u Australiji često više nego u drugim gospodarstvima. Odbor donjeg doma australskog parlamenta pokrenuo je istragu u svibnju prošle godine a u ponedjeljak je objavio da je pozvao tri kompanije na javno saslušanje koje će se održati sljedećeg mjeseca, kako bi objasnili zašto australski kupci plaćaju više cijene za iste proizvode nego oni u drugim zemljama.

"Odbor istražuje cijene koje australski potrošači plaćaju za proizvode u sektoru informatičke tehnologije", navodi se u priopćenju.

"Australski potrošači često plaćaju znatno više za hardver i softver nego ljudi u drugim zemljama".

Istraga je pokrenuta temeljem tvrdnji udruženja potrošača o cjenovnoj diskriminaciji Australaca kada je riječ o tehnologiji, glazbi, igrama, softveru i igraćim konzolama, te kompjuterskom hardveru koji je znatno skuplji nego u drugim zemljama.

Prema udruženju potrošača Choice, Australci plaćaju u prosjeku 73 posto više za skidanje tonskih zapisa s iTunesa nego potrošači u Sjedinjenim Državama, 69 posto više za kompjuterske proizvode i 232 posto više za skidanje igara za osobna računala.

Softver Office u prosjeku je 34 posto skuplji u Australiji nego u SAD-u, a hardver 41 posto , objavio je Choise u zahtjevu za istragom.

Za jedan je softverski paket utvrđeno da je 8.665 australskih dolara (8.939 američkih dolara) skuplji u Australiji nego u Sjedinjenim Američkim Državama, što u Choicesu smatraju "osobito nerazumnim".

Komentirajte prvi

New Report

Close