‘Živimo u apsurdu da jedni umiru od gladi, a drugi rasipaju’

Autor: Agencija VLM , 23. listopad 2012. u 13:13
Aziz ef. Hasanović (PXL)

Podjela kurbana po prioritetima potrebitim zatim susjedima pa rodbini i prijateljima jasno ukazuje na islamsku intenciju senzibiliteta prema onim koji su potrebni, kazao je muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Ususret Kurban-bajramu, kojega će muslimani proslaviti ovoga petka, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović uputio je bajramsku poruku u kojoj kaže kako "hadž (hodočašće u Meku i Medinu) i kurban (žrtvu) baštine u sebi teološku, moralnu, socijalnu, društvenu, ummetsku i globalnu dimenzij" te da ih "treba znati čitati u kontekstu potreba vremena i prostora".

– Hadž i kurban imaju isti cilj a to je moralno usavršavanje i postizanje vrhunca bogobojaznosti čemu teži svaki vjernik. Ako pogledamo instituciju kurbana kroz prizmu socijalne uloge onda ćemo vidjeti tu stvarnu istinsku islamsku dimenziju upućenosti čovjeka na čovjeka bez obzira na vjersko, nacionalno, rasno ili bilo koje drugo podrijetlo. Ako takav odnos usporedimo sa stvarnosti u kojoj živi današnji svijet, pa i islamski, vidjeti ćemo veliki raskorak i konstatirati da živimo u vremenu apsurda gdje na jednoj strani umiru djeca od gladi, a na drugoj se živi u raskoši pa čak i sebično rasipnički u udovoljavanju vlastitim prohtjevima i bez imalo suosjećanja o potrebi da se pomogne – poručio je muftija Hasanović, naglasivši kako "islam osuđuje takav odnos i zahtijeva od vjernika da stalno i bez odlaganja pomaže drugome potičući ih riječima 'tvoje je ono što udijeliš a ne ono što zadržiš'".

– Podjela kurbana po prioritetima potrebitim zatim susjedima pa rodbini i prijateljima jasno ukazuje na islamsku intenciju senzibiliteta prema onim koji su potrebni ali isto tako i na jačanje dobrosusjedskih odnosa kao i na jačanje rodbinskih i prijateljskih veza kojih je nažalost sve manje. Stoga je ovaj bajram prigoda da se preispitamo koliko smo spremni žžrtvovati se za drugoga, kakav je naš odnos prema siročadi, kakav je naš odnos prema susjedima, da li nam obitelj i rodbina čini temelj našeg vjerničkog habitusa, imamo li snage graditi prijateljstvo u ime Svevišnjeg Boga ili su nam ovozemni interesi jedini motivi druženja i prijateljstva? Ovo su pitanja gdje ne smijemo biti dvolični prema sebi već iskreni u odgovoru i želji da se mijenjamo za bolje danas i sutra – poručuje muftija i čestita muslimanima Kurban-bajram tradicionalnom čestitkom Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Komentirajte prvi

New Report

Close