Željeznice RS ukidaju putnički promet?

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2016. u 21:59
U spašavanju Željeznica RS sudjeluje i Svjetska banka

Za održavanje putničkog prometa nužna su velika ulaganja, dok je putnika sve manje, tvrde u Željeznicama RS, a najavljuje se i otpuštanje 315 radnika do kraja 2016.

Jedna je od mogućnosti u najavljenom restukturiranju Željeznica RS (ŽRS), koje se provodi u suradnji sa Svjetskom bankom, i ukidanje putničkog prometa, rekao je za Dnevnik plus Radio-televizije RS-a Dragan Savanović, direktor Željeznica RS. "Nakon analiza vidjet ćemo što će biti budući da su potrebna velika ulaganja kako bi se održao putnički promet, a putnika je sve manje, dok su navike korištenja željeznicu gotovo izgubljene, kaže Savanović.

Prema njegovim riječima, odluka o ukidanju putničkog prometa još nije donesena, ali će početkom sljedećeg mjeseca biti poznat konačan prijedlog Svjetske banke, nakon čega će ŽRS dati komentare te će krajem sljedećeg mjeseca ili početkom prosinca prezentacija stručnjaka Svjetske banke biti pred vladom.  "Svjetska banka se složila s prijedlogom uprave da se mora mijenjati Zakon o željeznicama, te restrukturirati obveze Željeznica prema vladi, bankama i ostalima.

Drugi problem je unutrašnja reorganizacija, razdvajanje poslova infrastrukture od poslova operacija, te priduživanje infrastrukturi sektora upravljanja prometom. Ostalo je da Svjetska banka izloži mišljenjeizdvajanju dijela poslova iz Željeznica u posebne tvrtke koja će samostalno nastupati na tržištu. Planirano je i smanjenje radne snage", objasnio je Savanović. Prema pisanju portala Capital.ba do kraja godine Željeznice RS otpustit će 315 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close