Zeleni optužuju Ikeu za utaju milijardu eura

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. veljača 2016. u 22:00
Ikea se za sada nije oglasila na optužbe/Marko Prpić/PIXSELL

Stranka Zelenih unutar Europarlamenta upozorava da Ikea prebacuje novac u nizozemske podružnice, a potom u porezne oaze.

Švedski trgovac namještajem Ikea suočen je s optužbama Europarlamenta o utaji preko jedne milijarde eura poreza između 2009. i 2014. godine. U priopćenju koje je tijekom vikenda objavila Zelena stranka/EFA skupina u Europskom parlamentu stoji da Ikea ima poreznu strategiju kojom je u razdoblju od šest godina uspješno izbjegavala ispunjavanje poreznih obveza, oštetivši time pojedine zemlje poput Njemačke za nekoliko desetaka milijuna eura.

Prebacivanje u oaze
Zeleni upozoravaju da Ikea namjerno prebacuje novac iz svojih trgovina diljem Europe u podružnice u Nizozemskoj nakon čega sredstva završe kao neoporeziva u europskim poreznim utočištima Lihtenštajnu ili Luksemburgu. Kompanija je tako propustila platiti porez na 84 posto od 14,3 milijarde eura prihoda. Kao posljedica toga, navodi se da je samo u 2014. godini izbjegavanje plaćanja poreza Njemačku ostavilo bez 35 milijuna eura, Francusku bez 25 milijuna eura te Veliku Britaniju bez 11,6 milijuna eura. Dodatno, procjenjuje se da su zemlje poput Švedske, Španjolske i Belgije izgubile između 7,5 i 10 milijuna eura. 

 

14,3milijardi

eura iznosili su Ikeini prihodi

Ambicioznije reforme
Kompanije poput Ikee koje posluju diljem Europe sklone su praksi prebacivanja sjedišta u države poput Irske ili Luksemburga, s nižom kamatnom stopom, stoji u izvješću Zelenih. Davor Škrlec, hrvatski zastupnik Zelenih/EFA-a u Europskom parlamentu, potvrdio je kako je Ikea tek jedna od tristotinjak kompanija među kojima su svjetski poznati Amazon i Pepsi, a koje su utajile porez u milijardama eura i to na štetu poreznih obveznika.

"Krajem siječnja Europska komisija predstavila je nove mjere za borbu protiv izbjegavanja poreza, međutim, one nisu dovoljne kako bi se u potpunosti suzbilo izbjegavanje plaćanje poreza kao što je primjer Ikeinog varanja. Stoga se Zeleni u Europskom parlamentu zalažu za ambicioznije porezne reforme na razini Europske unije koje bi usvojile sve države članice", poručuje Škrlec. Zeleni su prigovor o Ikei podnijeli europskoj povjerenici za konkurentnost Margrethe Vestager i povjereniku za financijske poslove Pierreu Moscoviciju, pozivajući na daljnju istragu kojom bi se provjerilo protuzakonito postupanje prozvane kompanije. Iz švedske kompanije za sada nije stiglo službeno očitovanje, pišu Bloomberg i CNNMoney. 

Komentirajte prvi

New Report

Close