Zbog uvođenja e-dozvola u Srbiji 10 puta više gradilišta

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2017. u 22:00
U Beogradu se početkom kolovoza otvara robna kuća Ikea/Srđan Ilič/PIXSELL

Provedene reforme u Srbiju privući će znatno više američkih investitora i otvoriti nova radna mjesta, naglasio je veleposlanik SAD-a Kyle Scott.

Uvođenje elektronskih građevinskih dozvola predstavlja vidljiv rezultat za građane Srbije, ali je važan i za imidž Srbije u svetu, pre svega zbog napretka na Doing business listi. Vjerujem da ćemo kao rezultat vašeg rada i provedenih reformi imati više američkih investicija u Srbiji i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott na sastanku s ministricom graditeljstva, prometa i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Autoput za Kosovo  
Mihajlović je rekla da je u Srbiji broj aktivnih gradilišta povećan na više od 10.000, a da ih je prije tri godine bilo manje od 1.000. "Nakon uvođenja e-dozvola, čeka nas reforma katastra, gdje očekujemo usvajanje novog zakona koji će skratiti vrijeme za upis imovine", dodala je. Govoreći o rezultatima nedavno održanog Summita regije Zapadnog Balkana u Trstu, Mihajlovićeva je rekla da će potpisivanje ugovora o transportnoj zajednici omogućiti stvaranje jedinstvenog transportnog tržišta u regiji po sličnom modelu koji je uspostavljen formiranjem Energetske zajednice.

"Za autoput Niš-Merdare očekujem da do listopada  bude završena projektna dokumentacija, a na Summitu u Trstu već smo započeli razgovore s Europskom investicijskom m bankom i EU o financiranju prve faze izgradnje ovog projekta", rekla je Mihajlović.  Ministrica je naglasila da se usporedo sa završetkom izgradnje Koridora 10 i nastavkom izgradnje Koridora 11 pregovara i o novim projektima, među kojima su izgradnja 'autoputa mira' Niš-Merdare-Priština, Moravski koridor i autoput Beograd-Sarajevo.

Razvoj Nikole Tesle  
Na sastanku je bilo riječi i o planovima za razvoj Aerodroma Nikola Tesla te suradnji zrakoplovnih vlasti Srbije i SAD u vezi s ispunjavanjem sigurnosnih standarda beogradskog aerodroma koji se zahtijevaju za letove u SAD.  Scott je rekao da uvođenje direktnog leta Air Srbije za New York predstavlja veliki uspjeh za Srbiju i kako se nada da će na sličan način Srbija biti povezana i s drugim odredištima  u Sjevernoj Americi, kao što su Čikago i Toronto.

Komentirajte prvi

New Report

Close