Zbog nedostatka smještaja, njemački studenti spavaju i na poljima

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2012. u 13:01
Ilustracija (Sxc)

U gradu kao što je Frankfurt studenti s malim ili nesigurnim prihodima nemaju dobre šanse za pronalaženje stana.

Nužni smještaj na pomoćnom krevetu, preduga vožnja od stana do fakulteta, čuvanje djece u zamjenu za besplatnu sobu… Tako izgleda  svakodnevica brojnih njemačkih studenata jer za njih ima sve manje pogodnih stanova, piše Deutsche Welle.

U gradu kao što je Frankfurt studenti s malim ili nesigurnim prihodima nemaju dobre šanse za pronalaženje stana. Tako je u čitavoj Njemačkoj, a i razvoj cijena je isti. U popularnim sveučilišnim gradovima kao što su Hamburg, München, Freiburg ili Köln stanarine godinama konstantno rastu. Katrin Wenzel iz Udruženja studenata Frankfurt am Main žali se da je broj povoljnih stanova sve manji, iako broj studenata raste. 

Udruženje studenata, koje upravlja domovima, nudi povoljnu alternativu za unajmljivanje stana. Mjesto u domu mjesečno u prosjeku košta 214 eura s uračunatim režijama. No, ni tu nema dovoljno mjesta za sve studente koji traže smještaj, rekla je Katrin Wenzel za Deutsche Welle.  "Ima ukupno oko 3.600 mjesta u studentskim domovima, ali ima oko 53.000 studenata samo u Frankfurtu.“ Manjak mjesta problem je u studentskim domovima širom Njemačke pa je Udruženje studenata Njemačke je početkom zimskog semestra prijavilo da je potrebno oko 25.000 dodatnih mjesta u domovima.

Tko nije htio odustati od studiranja, morao je biti kreativan. U Frankfurtu se za brucoše čak postavljaju kreveti na poljima, a Udruženje studenata je objavilo oglase za pomoć u traženju smještaja, ispričala je Katrin.

Komentirajte prvi

New Report

Close