Za pristojan život treba im oko 900 eura mjesečno

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

19 posto ih se nada da će u idućih pet godina doći do željenog dohotka, a 48 posto je uvjereno da nikada neće moći zaraditi onoliko koliko im je potrebno.

Rusima u prosjeku treba oko 66 tisuća rubalja (oko 6.700 kuna ili oko 900 eura) mjesečno za pristojan život, javlja Rosijskaja Gazeta, pozivajući se na anketu Financijskog sveučilišta koje djeluje pri ruskoj vladi.

Stručnjaci su utvrdili da je najveći mjesečni iznos za pristojan život potreban Moskovljanima - najmanje 100 tisuća rubalja (10.165 kuna), a potom stanovnicima Sankt Peterburga, 91 tisuća rubalja mjesečno (9.250 kuna).

Prosječna plaća u Rusiji u prva dva mjeseca ove godine iznosila je 42.650 rubalja (oko 4.330 kuna ili oko 584 eura).

Istraživanje je također pokazalo da je 24 posto Rusa koji žive u velikim i srednjim gradovima već dostiglo razinu potrebnih prihoda. Istovremeno, 19 posto ih se nada da će u idućih pet godina doći do željenog dohotka, a 48 posto je uvjereno da nikada neće moći zaraditi onoliko koliko im je potrebno.

Istraživači su odredili i poredak dobara i usluga koje Rusi najviše cijene. Među materijalnim dobrima to su vlastita kuća ili stan, potom automobil, a kod usluga najvažniji su dobra zdravstvena zaštita i mogućnost dobrog obrazovanja. Pokazalo se i da je Rusima važno dobro jesti, baviti se sportom ili hobijem, pohađati kazališta i izložbe, raditi na zanimljivom radnom mjestu koje daje prostor za kreativnost te putovati po svojoj zemlji i inozemstvu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve