Vipap se opet prodaje, ali ostaje u češkim rukama

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2019. u 22:00
Vipap sam proizvodi najveći dio svojih glavnih sirovina

Vipap Videm Krško godišnje proizvede oko 200.000 tona papira, izvozi u 40 zemalja, ali gubici su veći od 45 mil. eura.

Vipap Videm Krško, jedan od najvećih proizvođača papira u Sloveniji, koji većinu svojih proizvoda izvozi u brojne zemlje, uskoro će dobiti novog vlasnika.

Nakon višegodišnje potrage, češko Ministarstvo financija napokon je pronašlo investitora koji je spreman kupiti tvornicu papira koja trenutno zapošljava više od 350 osoba.

Kupac RIDG Holding
Prema informacijama portala Siol.net, Vipap Videm Krško prelazi u ruke češkog RIDG Holdinga kojeg podržava tim privatnih investitora iz Češke. Tvornica je u češkim rukama od 1996. godine, kada je nakon stečaja na dražbi kupio češki ulagač. Novi vlasnik, Investicijska i poštanska banka Praga, pojavio se 1998. godine. Godine 2000. vlasništvo je preuzela češka banka CSOB, od od 2008. kompanija je u vlasništvu češkega Ministarstva financija.

Vipap Videm Krško, koji godišnje proizvede oko 200.000 tona papira za novine, publikacije i ambalažu, zajedno sa svojim podružnicama ostvaruje nešto manje od 100 milijuna eura prihoda od prodaje. Međutim, kompanija je već godinama u minusu. Od 2008. godine, kada je izbila gospodarska kriza, zabilježila je više od 45 milijuna eura neto gubitaka.  Za to vrijeme je izgubila i velik dio prihoda, a nije bilo ni ulaganja u zastarjele strojeve i proizvodnju. Prodaja je zbog toga bila nužna u procesu financijskog i poslovnog restrukturiranja tvrtke što će RIDG Holding morati nastaviti, objašnjava Siol.net.

S druge strane, Grupa Vipap Videm Krško postigla je prošle godine jedan od najboljih rezultata nakon dugog niza godina. Prihod od prodaje povećao se za 8% na 99 milijuna eura, a EBITDA je dosegnula 7 milijuna eura, za trećinu bolje od planiranog. Ove godine moglo bi biti još bolje. Vipap izvozi u više od 40 zemalja u Europi, Africi i Aziji te ima 180 stranih i 38 domaćih kupaca. 

Izvoze u Hrvatsku i Srbiju
Glavna tržišta uključuju Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Austriju, Njemačku i Egipat. Proizvodnja je integrirana, što znači da proizvode najveći dio svojih glavnih sirovina, preradom starog papira i recikliranih vlakana te obradom drva, zbog čega su manje izloženi fluktuacijama cijena celuloze i ostalih vlakana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close