Velike privatne slovenske tvrtke dobit će 2017. nove vlasnike

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2017. u 22:00
Val privatizacije u Sloveniji dobiva novi zamah/FOTOLIA

Već neko vrijeme se u Sloveniji priča o ponovnoj prodaji telekomunikacijskog operatera Telemacha, kao i T-2, koji je u stečaju.

Sloveniju ove godine čaka veliki val privatizacija. Slovenski državni holding (SDH) još uvijek je vlasnik udjela u 22 kompanije koje su već predviđene za prodaju. Dosad je prodano devet tvrtki s tog popisa, a uz njih tu su i kompanije označena kao strateški važne za državu. Međutim, zanimljivije su privatne slovenske kompanije koje će 2017. dobiti novog vlasnika.

Najvažnija je svakako Outfit7, čiju su vlasnici Iza i Samo Login, tvorci aplikacije Talking Tom. Oko prodaje Outfita7 savjetuje ih američka investicijska banka Goldman Sachs, što je privuklo zanimanje drugih proizvođača mobilnih igara i aplikacija (ponajprije kineske kompanije Zhejiang Jinke Entertainment Culture). Bloomberg navodi da bi vrijednost slovenske tvrtke registrirana u Londonu mogla dosegnuti 600 milijuna eura. Slovenski časopis Manager, koji je i ove godine obitelj Login postavio na vrh ljestvice najbogatijih Slovenaca, drži da bi Outfit7 mogao vrijediti čak milijardu eura. Međutim, prema pisanju Financa, problem bi moglo predstavljati to što Kina ove godina priprema nova pravila koja bi mogla ograničiti preuzimanja kineskih poduzeća u inozemstvu, prije svega u sektoru nekretnina i industriju zabave.

 

600 milijuna

eura procijenjena je vrijednost Outfita7

Zaplet s Adria Mobilom
Ove godine trabao bi biti prodan i poznati slovenski proizvođač kampera i prikolica Adria Mobil. Tvrtka je financijski stabilna, nisko zadužena, sa snažnim novčanim tokovima, što omogućava servisiranje svih poslovnih obveza i redovitu isplatu dividendi. Ima tržišni udio od 6,5 posto na europskom tržištu i zauzima šesto mjesto među najuspješnijim europskim proizvođačima prikolica i kampera.

Međutim, zbog sukoba suvlasnika ta privatizacija još uvijek je nesigurna. Već za siječanj ove godine najavljuje se početak raspleta sudbine nekad velikog trgovačkog lanca Tuš. Očekuje se da će već ovog mjeseca biti odabran kupac većine potraživanja kompanije Mirka Tuša, koji će morati dokapitalizirati tvrtku, te će postati njezin 90-postotni vlasnik. Mirko Tuš će se zadržati 10 posto vlasništva. Također, kako navodi ljubljanski list, već neko vrijeme se priča o ponovnoj prodaji telekomunikacijskog operatera Telemach, u vlasništvu United Groupa, kojeg posjeduje fond KKR. Novog vlasnika morat će dobiti i operater T-2, koji je opet u stečaju. Jednaka budućnost, prodaja, ali nakon restrukturiranje duga, navodno čeka i tvornicu papira Vipap iz Krškog, koja je u vlasništvu Čeha.

Češko ne isključuje prodaju
Svakako najspektakularnija bila bi prodaja kompanije Studio Moderna, u vlasništvua Sandija Češka, o kojoj pišu Finance. Nekad najbogatiji Slovenac, danas je na petom mjestu s imovinom vrijednom 184 milijuna eura. "Ništa se događa, ali to ne znači da u nekom trenutku u budućnosti neće," odgovorio je Češko na pitanje o prodaji kompanija za televizijsku i online prodaju. 

Što sigurno neće biti prodano?

Telekom Slovenije na čekanju
Sigurno je da ove godine neće biti privatizacije Telekoma Slovenije. Slovenska vlada, na čelu s Mirom Cerarom, pružala je prije dvije godine toliki otpor već dogovorenoj prodaji Telekoma Slovenije da je fond Cinven na kraju odustao zbog povećanja troškova. Sada se u Sloveniji govori o spajanju Telekoma Slovenije i Telekoma Srbija, kompanija u većinskom državnom vlasništvu. Telekom Slovenije odlučio je proširiti svoje poslovne djelatnosti te u ponudu uključiti prodaju električne energije, a uključit će se i na područje osiguranja. Za sektor osiguranja u koji bi Telekom trebao ući ove godine potrebno je dobiti dozvolu regulatorne agencije za to područje, te će se poslovi osiguranja razvijati postupno, do 2020. godine. Budući da su prihodi Telekom Slovenije u padu, iako posluje s dobiti, analitičari procjenjuju da je ulazak u nove poslovne aktivnosti nastojanje da se taj trend preokrene.

Država izlazi iz tvrtki

Na redu Cimos, Cinkarna Celje, Unior…
Kada je riječ o privatizaciji slovenskih tvrtki u državnom vlasništvu, najavljena je prodaja 55% udjela u Unioru, najpoznatijem po proizvodnji ručnog alata. Zatim, na redu je Cinkarna Celje čija je prodaja najavljena, ali je zaustavljena pod izgovorom da nitko neće platiti sanaciju okoliša u krugu tvornice. Međutim, dobro obaviješteni izvori tvrde da postoji značajan interes za Cinkarnu i da tvrtka može sama pokriti sanaciju. Prodaja Cimosa talijanskom fondu Palladio Finanziaria je dogovorena, ali ne može biti završena zbog Cimosovog duga hrvatskom DAB-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close