Velika Fidelinka, opljačkana u privatizaciji, danas se prodaje u dijelovima

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2016. u 15:36
Mlinarsko-pekarska kompanija koja je godišnje proizvodila 12,5 milijuna komada kruha u stečaju je od 2010.

Kroz više tvrtki koje su radile pod okriljem Fidelinke stvoren je sustav dugovanja u kojom je svaka tvrtka jamčila kredite drugoj.

Prije nešto manje od mjesec dana dijelovi Fidelinke (u stečaju), nekad jedne od vodećih srpskih mlinarsko-pekarskih kompanija, prodani su na Privrednom sudu u Subotici. Kupac tri objekta, za oko sedam milijuna dinara (oko 56,5 tisuća eura), je tvrtka Ewas iz Subotice, dok je jedan objekt za oko milijuna dinara kupio Siniša Galijaš.

Za silos i mlin s opremom i objektima po cijeni od 144 milijuna dinara, te za stambenu zgradu u Subotici od 4,24 milijuna dinara zasad nije bilo kupaca, a na produju će biti ponuđen i ostatak imovine. To je bio početak konačnog kraja kompanije koja je postala jedan od primjer privatizacijske pljačke u Srbiji. Fidelinka je osnovana 1947. godine i početkom 2000-ih proizvodila je godišnje oko 12,5 miijuna komada kruha i 100.000 tona slatkiša. Država je privatizirala kompaniju 2005. godine i u tome su glavnu ulogu imale offshore kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka. Fidelinka je u stečaj otišla 2010. zbog duga od oko 692 milijuna dinara, a postupak je pokrenula AIK banka iz Niša kao jedan od najvećih vjerovnika. 

Korupcija na sve strane
U Središnjem registru vrijednosnih papira navedeno je da su većinski vlasnici Fidelinke tvrtke Alysun Marketing i Mowbray Systems s Britanskih Djevičanskih otoka, te Mineco iz Švicarske koje su zadužile imovinu kompanije kreditima. Vlasnici tih kompanija bili su Žanko Čado, bivši makedonski ministar financija i srpski poduzetnik Dimitrije Aksentijević. Američka skupina za istraživačko novinarstvo Global Financial Integrity otkrila je da se protiv Aksentijevića vodi istraga u Rumunjskoj u vezi s korupcijom, u kojoj je jedan sudac uhićen zbog sumnje da je dobio mito od predstavnika Mineca u Bukureštu u procesu privatizacije jednog rudnika. 

 

700radnika

ostalo je bez posla nakon stečaja Fidelinke

Propast Čede Jovanovića
Iako je izgledalo da Fidelinka napreduje poslije preuzimanja jer je otvorila lanac pekara Bread&Co i tvrdila kako su uloženi milijuni dolara u modernizaciju proizvodnje, to se nije dogodilo. Fidelinka je ušla u trgovačke veze s tvrtkom Glencore (za koju je nekad radio Aksentijević), ali se to partnerstvo nikada nije ostvarilo i nova uprava je zadužila Fidelinku, te je novac iznesen iz kompanije.  Zapravo, kroz više srpskih tvrtki koje su radile pod okriljem Fidelinke stvoren je zatvoreni krug dugovanja u kojom je svaka tvrtka jamčila kredite drugoj, da bi na kraju bilo nemoguće doznati tko kome duguje i tko je kome jamac za kredit.

Tako je 2010. godine Fidelinka otišla u stečaj, a bez posla je ostalo 700 radnika. Fidelinku nije mogao spasiti ni Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske stranke, koji je zakupio dijelove bivšeg pekarskog diva.  Naime, u listopadu 2011. tri pogona Fidelinke i pravo na korištenje pečata kompanije izdani su u zakup tvrtki Agroposlovi, u kojem je direktorica i suvlasnica bila Jovanovićeva supruga Jelena. Agroposlovi su otišli u stečaj, pa je Jovanovićev Agrohub u veljači 2015. preuzeo zakup, ali i obveze prethodnika.  Bilo je to previše za Agrohub, te je odbor vjerovnika 25. studenoga 2015. otkazao zakup Jovanoviću kada je ukupni dug narastao na oko 76 milijuna dinara. 

Tko je Dimitrije Aksentijević?

Londonski ključ za uspjeh
Dimitrije Aksentijević jedan je od osnivača kompanije Mineco. Radio je u kompanijama Sir Alexander Gibb and Partners u Londonu, Credit Suisse u Londonu, Glencore International u Londonu, Glencore International u Moskvi i Glencore International u gradu Baar u Švicarskoj. Rođen je u Beogradu 1967. godine. Na fakultetu King's College na Londonskom sveučilištu studirao je od 1985. do 1989. godine. Magistrirao je na City University Business School u Londonu 1991. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Užas. Pa što se to dešava u Srbiji. Pa ovo je Hrvatska inovacija! Još fali predstečajna i Linić da bi manipulacija bila kompletna.

New Report

Close