Veći poticaji proizvođačima malina u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2017. u 21:59
Zeničko-dobojski kanton je vodeći po proizvodnji malina u BiH/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu vlade odlučile pomoći malinarima.

Proizvođači malina s područja Zeničko-dobojskog kantona (FBiH), koji proizvedu 700 i više kilograma malina, umjesto dosadašnjih 15, dobijat će poticaj od 25 feninga (oko kune) po kilogramu, javlja BHRT.  

Poticaj proizvođačima vrlo je značajan i pomoći će pri utvrđivanju konačne otkupne cijene malina u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Ovo je dodatni napor vlade Zeničko-dobojskog kantona, svjesni smo da smo lideri u ovom području u BiH, a da je s druge strane veliki broj malinara koji tim poslom rješavaju svoju egzistenciju i naša želja je da zadržimo vodstvo u malinarstvu sljedećih sezona", rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona Sedin Biogradlija izražava zadovoljstvo postignutim dogovorom:  "ZDK je kontinuirano podržavao malinarstvo, međutim nakon ovog dogovora možemo biti zadovoljni posebno što je ova reakcija došla onda kada je bila najpotrebnija".

Ranije je i vlada Unsko-sanskog kantona odlučila da pomogne malinarima povećavajući poticaje proizvođačima sa 0,40 KM na 0,45 KM po kilogramu.

Komentirajte prvi

New Report

Close