Ukrajina na izborima traži izlaz iz bijede i rata

Autor: Tomislav Pili , 07. ožujak 2019. u 22:00
Volodimir Zelenskij/Reuters

Glavne teme kampanje su teška ekonomska situacija i okončanje sukoba s proruskim separatistima.

Teška ekonomska situacija i pitanje odnosa s Rusijom radi okončanja sukoba na istoku zemlje vodeće su teme kampanje za predsjedničke izbore u Ukrajini na kojima je favorit glumac u popularnoj televizijskoj komediji. Posljednje ankete govore kako 41-godišnji Volodimir Zelenskij dobiva četvrtinu glasova, znatno više od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko koji dobivaju oko 16 posto u prvom krugu 31. ožujka.

Ima li kapaciteta?
Volodimir Zelenskij igra glavnu ulogu u seriji "Sluga naroda" gdje tumači ulogu profesora povijesti koji postaje predsjednik. Pri tome se beskompromisno obračunava s korupcijom i moći oligarha. Zelenskij oštro kritizira sadašnju vlast i tvrdi da zemlja s njom nema nade. Njegovo pobornici ističu da unosi svježinu u politički svijet okaljan godinama unutrašnjih borbi i korupcijskih skandala. No, mnogi se pitaju ima li Zelenskij kapaciteta upravljati bivšom sovjetskom republikom s 45 milijuna stanovnika suočenom s oružanim sukobom i teškom gospodarskom situacijom.

Rat i ekonomija stoga su vodeći problemi u predizbornoj kampanji. Ukrajina je prošle godine izbjegla bankrot zahvaljujući pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, ali je zauzvrat zemlja morala pristati na dodatne reforme, uključujući i povećanje cijene plina. Lani je cijena za prostorni metar povećana gotovo 23 posto u odnosu na 2017. godinu, a Julija Timošenko takav oštar skok usporedila je s "genocidom".

Prihvatljiv sugovornik
Iako se gospodarstvo počelo oporavljati od duboke recesije, zbog povećanja cijena – inflacija je lani iznosila 9,8 posto – većina građana ne osjeća ekonomsko poboljšanje. Drugi je problem koji od kandidata može biti prihvatljiv sugovornik Moskvi i okončati sukob s proruskim separatistima. Kako piše Reuters pozivajući se na izvore bliske Kremlju, sasvim je jasno da Rusija ne može pronaći zajednički jezik s Petrom Porošenkom.

S druge strane, Volodimir Zelenskij velika je nepoznanica. Međutim, navodno je povezan s milijarderom Igorom Kolomojskim, financijerom paravojnih formacija koje su se borile protiv separatista. Julija Timošenko bila bi najmanje loše rješenje, smatraju u Moskvi, imajući u vidu njezino iskustvo razrješenja spora s Rusijom oko cijene plina kada je bila premijerka. Timošenko u Moskvi smatraju pragmatičnom političarkom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close