“Đukanovićevim ljudima” 55 mil. eura za male HE

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2015. u 22:01
Građevinske dozvole investitorima za gradnju malih HE izdavane su potpuno nezakonito, Fotolia

Državni fond financira prijatelje i rodbinu crnogorskog premijera.

Najveću korist od nove kreditne linije državnog crnogorskog Investicijsko-razvojnog fonda (IRF) u iznosu od 55 milijuna eura imat će tvrtke koje grade male hidroelektrane, a koje su uglavnom u vlasništvu domaćih poduzetnika i osoba povezanih s premijerom Milom Đukanovićem, pokazuje analiza istraživačkog centra MANS.

U dokumentaciji koju je IRF dostavio Povjerenstvu za kontrolu državne pomoći radi ocjene usklađenosti dodjele kredita u 2015. sa Zakonom za kontrolu državne pomoći, navodi se da je uspostavljena suradnja s Izvozno-kreditnom jamstvenom agencijom Norveške u cilju financiranja projekata obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori. IRF je pripremio projekt za financiranje malih HE, u kojem je predloženo da se osigura 55 milijuna eura za finansiranje malih i srednjih HE u Crnoj Gori, navodi se u dokumentaciji kojom raspolaže MANS.

Prema službenim podacima, Ministarstvo gospodarstva je zaključilo ugovore o koncesiji za 21 vodotok, na kojima je predviđena izgradnja 41 male hidroelektrane s planiranom godišnjom proizvodnjom od oko 259 gigavata, dok je okvirna vrijednosti tih investicija procijenjena na 109 milijuna eura. Neke od privatnih kompanija koje već grade male hidroelektrane ili tek ulaze u taj posao su Bemax, Hidroenergija Montenegro, u kojoj vlasništvo ima Oleg Obradović, tvrtka Čelebić podgoričkog građevinskog poduzetnika Tomislava Čelebića, kao i tvrtke BB Solar premijerovog sina Blaža Đukanovića i Sinergy, koja je povezana s Đukanovićevim kumom Vukom Rajkovićem.

 

Poticaji za neobnovljive izvore

Potrošači električne energije u Crnoj Gori već plaćaju poseban poticaj za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koji iznosi oko 15 centi na prosječnom računu od 37 eura. Usto, vlada je izmjenama Zakona o PDV-u oslobodila plaćanja tog poreza uvoz opreme i materijala za izgradnju vjetroelektrana ili malih HE.

Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru dodjele koncesijskih ugovora za gradnju malih hidrocentrala 2008. godine, ali većina projekata kasni. Vlada je prvo odobrila gradnju iako hidroelektrane nisu bile predviđene planskim dokumentima, pa je donijela zaključak na temelju kojeg su kasnije potpuno nezakonito izdavane građevinske dozvole investitorima za gradnju, navodi MANS.

Na kraju se pokazalo da će biti velikih problema, zato što ne postoji električna mreža za priključak na distribucijsku mrežu, ali je ključni problem ipak bio taj što investitori nisu imali novac za gradnju hidrocentrala, niti su od banaka mogli osigurati kredite. Međutim, pronađen je način da se putem IRF-a “Đukanovićevim ljudima” osiguraju povoljni krediti iz državne blagajne. Vlada je s nekoliko ranije usvojenih propisa omogućila poduzetnicima bliskim vlasti, tj. premijeru Mili Đukanoviću, da dobro zarade od proizvodnje električne energije iz malih hidroelektrana. Najlakši način zarade je u tome što je Elektroprivreda Crne Gore ima obvezu otkupiti proizvedenu električnu energiju iz malih hidroelektrana, koju će na kraju platiti građani preko računa za struju.

Sve ovo pokazuje da je premijer Milo Đukanović na štetu državnih prihoda u potpunosti stvorio zakonski okvir kako bi omogućio privatan posao svom sinu i prijateljima, zaključuje MANS.

Komentirajte prvi

New Report

Close