Učinkovitije dodjeljivanje tereta

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2017. u 09:05
Foto: foto press

Sve više otpremničkih tvrtki koristi transportne platforme

Trgovačka industrija izuzetno je dinamična i međunarodna branša. Poduzeća za proizvodnju i trgovanje moraju se prilagoditi i orijentirati željama potrošača te tako trajno i fleksibilno djelovati na tržištu. Upravo za takva poduzeća u području logistike preporučljivo je korištenje transportnih platformi. Na taj način se unutar logističkog tržišta brzo i učinkovito pronalaze slobodni kamioni za robu. Međutim, koji je princip rada tih transportnih platformi na internetu i na što je potrebno obratiti pažnju?

U Europi postoji stotine raznih burzi tereta i utovarnog prostora, međutim jako malo platformi se zbilja isplati. Najveća europska transportna platforma ima npr. više od 110 000 korisnika koji dnevno unose do 500 000 ponuda u platformu! Uz to postoji i mnoštvo manjih burzi transporta uz samo nekoliko stotina ponuda. Računica je skroz jednostavna: Što je na burzi više ponuđača transportnih usluga i ponuda prostora za utovar, to je više šansi za poduzeća za trgovinu i proizvodnju da brzo i jednostavno transportiraju svoju robu. Upravo na vodećoj burzi tereta tvrtke TimoCom otpremnički nalozi su često samo nekoliko sekundi online. Tek što ponuđači transportnih usluga vide ponudu na burzi, ista se odmah dodijeli. Za poduzeća za proizvodnju i trgovinu nema bržeg načina za transport robe.

Dodjela transportnih naloga

U načelu razlikujemo dvije vrste otpremničkih dodjela na online platformama: Za tzv. tržište trenutačnih isporuka postoje burze na kojima se nude dnevni tereti i slobodni kamioni. Pojam „Spot market“ označava trgovanje „on the spot“, odnosno kratkotrajnu dodjelu naloga po važećoj dnevnoj cijeni. Burze tereta za takvo tržište funkcioniraju kao virtualna oglasna ploča: Poduzeće navede robu koju prevozi, pružatelj usluga prijevoza se javi tom istom poduzeću i zatim oboje poslovnih partnera pregovara uvjete. Razvoj posla odvija se unutar kratkog vremenskog roka. Transakcija se odvija izravno između obaju partnera koji su se našli preko burze. Tržište trenutačnih isporuka sve je zanimljivije poduzećima iz područja proizvodnje i trgovine, jer klijenti uvijek očekuju kraća vremena isporuke, a ona zahtijevaju fleksibilnija planiranja od strane otpremnika.

Druga vrsta dodjele transportnih naloga odvija se na ugovornom tržištu („contract market“) usmjerenom na dugoročne poslovne odnose. Ovdje se preko online platforme za dodjele dodjeljuju dugoročni ugovori za određene pakete usluga ili relacije.

 

Brzina usluge

Korisnici u samo nekoliko sekundi mogu pronaći prazna vozila ili postaviti vlastite ponude tereta u sustav.

Način rada burzi tereta

Osnovni princip rada jedne burze tereta i utovarnog prostora za tržište trenutačnih isporuka brzo se objasni. Svakom logističkom menadžeru koji radi u poduzeću za proizvodnju i trgovinu situacija je jasna: Štrajkovi, kvarovi, vrhunci proizvodnje ili nestašica utovarnog prostora nikada ne prestaju. Imate robu u skladištu, ali nemate mogućnost prijevoza iste. Dogodi se i da su vam kratkotrajno potrebni transportni kapaciteti kako biste reagirali na povećane upite klijenata. Upravo u tim slučajevima u igru ulazi burza tereta kao online-tržnica. Otpremnici, špediteri i prijevoznici unutar nje djeluju sa svojim slobodnim ponudama tereta i utovarnog prostora, odnosno potrebama za istima. Ono što se prije dogovaralo dugačkim telefonskim pozivima sada se odvija na internetu. Međutim, poslovni dogovori obavljaju se izravno između dvaju partnera.

Prednosti online transportnih burzi: Korisnici u samo nekoliko sekundi mogu pronaći prazna vozila ili postaviti vlastite ponude tereta u sustav. Ovdje svatko uvijek pronađe ono što traži.

Za tu prigodu je TimoCom, najveća europska transportna platforma, osmislio okvir zaslona unutar kojeg klijenti mogu pobliže specificirati nalog. Tako se pri unosu tereta isti precizno može opisati te je moguće istovremeno navesti koja vrsta vozila je potrebna za transport. U slučaju pretrage slobodnog vozila, na zaslonu pregleda imate uvid u podatke o trenutnoj lokaciji vozila, mogućim terminima polaska i željenom smjeru do cilja.

Kako burza tereta postaje transportna platforma

Kako bi učinkovito i sigurno radili s burzom tereta, poduzeća za proizvodnju i trgovinu moraju obratiti pažnju na neke važne stvari. Uvijek je riječ o vrijednoj robi koju je potrebno transportirati. Burze tereta koje ne nude podršku ili usluge vezane uz sigurnost nisu poželjne. Bolje je pridružiti se većoj transportnoj platformi.

Uz oba standarda, burze tereta za tržište trenutačnih isporuka i program za dodjelu dugoročnih ugovora, dobra transportna platforma nudi i bogat sigurnosni sustav. Ako sklapate poslove preko interneta i odajete osjetljive podatke, onda ih povjerite u sigurne ruke i obratite pažnju na neke stvari.

Po tom pitanju potrebno je paziti na to da transportna platforma za koju se odlučujete nudi rješenje za praćenje vozila. Na taj način poduzeća za transport i proizvodnju mogu locirati robu tijekom prijevoza. Platforma za praćenje obuhvaća razne ponuđače – dakle prikaz raznih ponuđača telematskih usluga je moguć unutar jedne platforme.
Jedino tako je zajamčena kompatibilnost različitih sustava koje koriste ponuđači transportnih usluga.

Osim toga, sigurnosne mjere transportne platforme trebale bi obuhvaćati provjeru novih članova i višestupanjski paket sigurnosti, što je osnova transparentnog i čistog poslovanja. Ozbiljne transportne platforme dozvoljavaju novim korisnicima pristup burzi tereta tek nakon temeljite provjere. Time se pristup sprječava „crnim ovcama“ i lažnim tvrtkama. Prije aktivacije potrebno je provjeriti važnu poslovnu dokumentaciju poput izvatka iz trgovačkog registra. Sve to samo radi sigurnosti i poštenosti poduzeća za trgovinu i proizvodnju te ozbiljnih ponuđača transportnih usluga.

Još jedna važna prednost transportnih platformi je stvaranje poslovnih kontakata. Primjerice, TimoCom je logistička mreža s preko 36 000 provjerenih poduzeća iz cijele Europe. Otpremnička poduzeća iz područja trgovine i proizvodnje uz pomoć platforme imaju precizan uvid u europski transportni i logistički krajolik te samo jednim potezom mogu proširiti svoj krug isporučitelja.

Trgovačka i proizvodna poduzeća koja obraćaju pažnju na ove točke ubuduće će se odlučiti za pravu transportnu platformu. Platformu, koja vaše logističke poslove obavlja brže, učinkovitije te istovremeno sigurnije.

Više informacija o tvrtki TimoCom pogledajte ovdje. 

O tvrtki TimoCom

Tvrtka TimoCom Soft- und Hardware GmbH srednja je tvrtka specijalizirana za IT usluge s naglaskom na razvoj te umrežavanje aplikacija za transportnu industriju. Poduzeće upravlja najvećom europskom transportnom platformom. Na TimoComovoj platformi dnevno se postavlja do pola milijuna međunarodnih ponuda tereta i utovarnog prostora. Logistička mreža sastoji se od preko 36 000 provjerenih poduzeća.

Sadržaj članka omogućio TimoCom

Komentirajte prvi

New Report

Close